Sebbe Staxx hoppar av Kartellen

Uppdaterad
Publicerad

Kartellen-rapparen Sebastian ”Sebbe Staxx” Stakset slutar som Kartellens frontfigur. Istället vill han ägna sig åt sin nyvunna tro och familjen.
”Jag har sagt att jag inte vill vara någon 40-årig rappare. Jag tar gärna fram nya talanger”, säger Sebastian Stakset.

I den nya dokumentärfilmen ”Lys upp skuggorna” avslöjar Sebastian Stakset att han nu lämnar Kartellen och sitt gamla artistnamn.

– Jag har bestämt mig för att det här är sista skivan som jag spelar in i Kartellen. Jag har inte det hatet som behövs för att fronta Kartellen. Så jag gör det som krävs nu för att min tro ska fungera, säger Sebastian Stakset i dokumentären.    

Albumet ”Slutpläderingen” som släpps senare i vår kommer att bli det sista han gör som frontfigur i Kartellen. Sebastian Stakset kommer att fortsätta göra musik tillsammans med Leo Carmona, mer känd som Kinesen och en av grundmedlemmarna i bandet, men musiken kommer inte att stå i fokus längre.

– Saker och ting i mig har ju förändrats kraftigt. Alltså extremt. Allt är ju helt annorlunda. Jag har fått en ny identitet idag. Jag är en kristen man framför allt. Jag är en far och en make. Det är det jag är. Rappare, det kommer långt ner på min lista. Det är inte toppen, inte ens topp fem. Du kan inte hålla på och rappa hela livet, det funkar ju inte, berättar Sebastian Stakset.

”Ett grekiskt drama”

I dokumentären berättas den smått osannolika historien om gruppen Kartellen. Regissören Thomas Jackson tycker att det är en representativ bild av det tumult som har varit Kartellen genom åren.              

– Det här är en berättelse som är lite som ett grekiskt drama. Det är nästan för bra för att vara kunna vara sant som en dokumentärfilm. En spelfilm hade känts för överlastad med den här berättelsen men verkligheten räddar den, säger Thomas Jackson och tillägger:  

– Vi kom dem väldigt nära, närmare än jag nästan hade vågat hoppas på. De valde från början att de skulle berätta hela storyn för första gången, säger Thomas Jackson.

Kaotisk inspelning

Jackson hade en tydlig bild av vad han ville göra men han beskriver inspelningen som väldigt kaotisk. Han beskriver att en del i inspelningstumultet var att Sebastian Stakset försvann i långa perioder och inte gick att få tag på.

– Det där var väl del i den process som han genomgick, huruvida han skulle kunna fortsätta med att fronta Kartellen. Det är ju ett polemiskt band, det är ett politiskt band och det har varit mycket kontroverser runt dem. Så han kom fram till att det bästa för honom är nog att han inte längre spelar in skivor med Kartellen, säger Thomas Jackson.

– Det har varit lite mycket på alla plan den här sommaren. Jag har känt mig lite omotiverad till göra klart skivan. Jag är trött på offentligheten, på att svara för saker och ting offentligt. Ett tag kändes det som att jag ville ta av mig ansiktet och bli någon annan, säger Sebastian Stakset om den här perioden i dokumentären.

Dokumentären ”Kartellen – lys upp skuggorna” sänds på lördag 21:10 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer