Bandet Smashing Pumpkins återförenas, men en av originalmedlemmarna uteblir. Till vänster syns bandet 1996 i New York. Till höger syns Billy Corgan och James Iha på scen 2007. Foto: TT

Smashing Pumpkins återförenas

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fyra originalmedlemmar från Smashing Pumpkins återförenas. Bara bassisten D'Arcy Wretzky saknas när Billy Corgan, James Iha och Jimmy Chamberlin ger sig ut på vägarna, ihop med Jeff Schroeder, tillsammans för första gången på 18 år.

Turnén The shiny and oh so bright markerar bandets 30-årsjubileum och Pumpkins ska uteslutande spela låtar från sina fem första album; Gish (1991), Siamese dream (1993), Mellon collie and infinite sadness (1995), Adore (1998) och Machina (2000).

Men även om låtarna är gamla favoriter så lovar bandet att bjuda på någonting helt nytt när det gäller själva showen.

– Showen och scenen kommer att vara olik allt vi någonsin gjort tidigare och kommer att innehålla en låtlista vi aldrig har kört förut, säger Corgan till Rolling Stone Magazine.

Stor spekulation

Den enda originalbandmedlemmen som inte är med i återföreningen är D'Arcy Wretzky, som tidigare berättat i intervjuer om Billy Corgans agerande inför återföreningen. Hon menar att sångaren ”alltid varit olidlig” och att hon systematisk lämnats utanför gruppens återförening.

När det meddelades att turnén skulle bli av släpptes även en video där de två flickor som prydde albumomslaget till Siamese Dream 1993, nu är uppvuxna men har samma kläder på sig, skriver musiktidningen Loudwire.

Den nordamerikanska turnén, med tre av originalmedlemmarna, inleds den 12 juli i Glendale i Arizona och avslutas den 7 september i Boise, Idaho.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.