Klara och Johanna Söderberg, aka First Aid Kit, tog hem fyra grammisar på kvällens Grammisgala. Foto: Scanpix

First Aid Kit blev galans stora vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Vem har gjort årets bästa musik? Det fick tv-tittarna veta på onsdagskvällen, när Grammisgalan eftersändes i SVT2. Kulturnyheterna följde galan minut för minut.

18.55: Mando Diao stänger butiken med en omarrangerad, drömsk version av En sångarsaga. Mycket tjusigt. Och därmed är årets Grammisgala slut för den här gången. Tack för en hysterisk galakväll, allihop. Vi återkommer med vinnarintervjuer och rörligt material inom kort.

18.48: Veronica Maggio tar plats på scenen för att dela ut galans allra sista pris, det för Årets pop. Själv vann hon en hel hög grammisar förra året, så hon borde veta hur det känns. Årets pris går till... First Aid Kit!

Svenska musikgalor

– Vi hade bara skrivit tre tal, säger de. Sedan tackar de varandra.

18.46: Galan börjar närma sig sitt slut, och nu är det dags för priset Studioräven som delas ut av Musikerförbundet. Det tilldelas i år pianisten och organisten Kjell Öhman. ”Kanske världens bästa studiomusiker”, säger prisutdelaren Janne Schaffer.

– Det är en stor ära. Det kunde man inte drömma om, säger Öhman.

18.43: Nu dags för Årets internationella framgång. Priset går till Swedish House Mafia. Inte heller helt otippat va?

LeMarc tackar musikjournalisten Lennart Persson

18.37: Trombonisten Nils Landgren tar hem Årets hederspris, och beskrivs i motiveringen som en fantastisk ambassadör för Sveriges musik. Hela Cirkus tystnar när han kommer in med en röd trombon och spelar. Stora applåder följer sedan.

18.29: Årets textförfattare delas ut av Unni Drougge, som skämtar om att hon själv inte tilldelats priset. I stället går det till Peter LeMarc.

– Att skriva texter är en tämligen ensam sak. Så egentligen finns bara en person att tacka och det är mig själv, säger LeMarc. Sedan tackar han ändå musikjournalisten Lennart Persson.

18.24: Skådespelaren Cecilia Frode, som delar ut priset för Årets jazz, står för galans mest oväntade utläggning när hon talar om att manliga jazzmusiker är sexfixerade. Sedan delar hon ut årets pris, som går till Neneh Cherry & The Thing. Neneh Cherry tackar sina medarbetare, sina döttrar och sitt barnbarn.

18.22: Anne Sofie von Otter får pris för Årets klassiska.

– Jag är så gammal så det här är extra roligt, säger hon med ett leende.

”Till alla tjejer som går sin egen väg”

18.18: Och där kallas de upp igen! Priset för Årets kompositör går också till First Aid Kit.

– Vi vill tillägna det här priset alla unga tjejer som vågar gå sin egen väg. Kan vi så kan ni!, säger Johanna Söderberg i kvällens tredje tacktal.

18.14: Årets artist är First Aid Kit. Galans andra pris för duon, alltså. De skrattar på scenen och det tar en stund innan de får fram kvällens andra tacktal.

– Det är värt allt när någon blir berörd eller känner sig mindre ensam av vår musik, säger de.

18.10: Efter en kort Historieätarna-sketch, där de bakar en tårta till Grammisgalans ära, är det dags för kvällens fjärde liveframträdande. Olle Ljungström har världspremiär för låten ”Världen är så mycket bättre nu”.

18.05: Priserna rullar på i ständigt högt tempo. Vi har just hunnit avhandla Årets barnmusik, som tilldelas Bröderna Lindgren, när det är dags för det Spotifysponsrade priset Årets innovatör. Det går till Sebastian Ingrosso och Alesso.

Priset dediceras till modern

18.00: Mando Diao får pris för Årets visa/folkmusik för sina Frödingtolkningar på skivan ”Infruset”.

– Jag vill dedicera priset till min mor, säger sångaren Gustaf Norén.

17.55: Efter ett framträdande av stenhårda rapparen Elliphant, som Kulturnyheterna porträtterat tidigare, är det nu dags för Årets electro/dans. Vinnare är, inte helt otippat, Swedish House Mafia. De är inte heller här, men skickar en hälsning från en arena någonstans i världen.

17.48: Årets rock går till ett band som lade ned under året: The Soundtrack Of Our Lives. Bandet tackar alla som älskat och hatat dem genom åren. Prisutdelare är Anders Flanderz – gatumusikanten som förr spelade i bandet Detektivbyrån men nu turnerar Sverige runt med sin ofattbara ”Ensamorkester” som låter som ett helt band. Vilken show i showen!

17.45: Nu dags för Årets musikvideo. Priset går till Christian Larson för den video han gjorde åt isländska Sigur Rós.

Lasse Stefanz dansar med Körberg

17.43: Årets dansband går till Lasse Stefanz, som varit årets kanske mest omskrivna dansband i kölvattnet av sångaren Olle Jönssons hot att lämna bandet. Nu tycks han emellertid rätt nöjd, när han får pris av Tommy Körberg.

17.39: Efter en duett med Kleerup och Loreen är det nu dags för priset till Årets nykomling, som delas ut av den inte helt purunge Tommy Körberg. Priset går till Icona Pop, som inte heller är på plats ikväll. De skickar en videohälsning.

17.30: Högt tempo bland prisutdelningarna. Vi rör oss snabbt vidare till Årets hårdrock/metal, som delas ut av karaktären Allram Eest. Vinnare är... Graveyard! Bandet är på turné men tackar genom en videohälsning där de spelar lite trummor.

”Hiphop är som syre”

17.25: Nu dags för årets hiphop, som delas ut av Feven till ljudet av hennes ”De tio budorden”. Priset går till Timbuktu och Damn!.

– Hiphop är som syre. Det finns till för alla och kan bli till vad som helst, säger Jason ”Timbuktu” Diakité i sitt tacktal.

17.22: Vittorio Grazzo och Lorentz & Sakarias får pris som årets producent. ”Vi vill tacka allihop”, säger de i tacktalet.

17.19: Årets album. Här är vinnaren desto mindre otippad. First Aid Kit tar hem galans första pris av vad som mycket väl kan bli flera för albumet ”The Lion's Roar”.

– Vi tackar producenten Mike Mogis, som lärde oss att man kan komma långt med enkla medel. Tre ackord och sanningen, säger Klara och Johanna Söderberg i sitt tacktal.

Oskar Linnros inledde festen

17.13: Första priset för i år är utdelat av Mange Makers, och det går till Stiftelsen. Sommarplågan ”Vart jag än går” får lite otippat pris för Årets låt.

– Vi trodde absolut inte att vi skulle vinna. Men ingenting är omöjligt, Stiftelsen kan också vinna pris, säger de i sitt tacktal.

17.06: Galan inleds med Oskar Linnros, som framträder med sin splitternya singel ”Hur dom än”. Singeln är hans första sedan debutskivan häromåret, som för övrigt prisades på 2011 års Grammisgala. En rytmisk, mörk och mystisk show, rapporterar Kulturnyheternas Rebecka Ljung som är på plats. Strax är det dags för årets första prisutdelning, den för Årets låt.

Alla vinnare på Grammis

Årets låt: Stiftelsen – ”Vart jag än går”

Årets artist: First Aid Kit

Årets producent: Vittorio Grasso, Lorentz Alexander och Martin Sakarias

Årets hiphop/soul: Timbuktu & Damn!

Årets hårdrock: Graveyard

Årets nykomling: Icona Pop

Årets dansband: Lasse Stefanz

Årets musikvideo: Christian Larson, för Sigur Rós ”Valtari”

Årets rock: The Soundtrack Of Our Lives

Årets pop: First Aid Kit

Årets folkmusik/visa: Mando Diao

Årets electro/dans: Swedish House Mafia

Årets innovatörer: Sebastian Ingrosso & Alesso

Årets barnalbum: Bröderna Lindgren

Årets kompositör: Klara & Johanna Söderberg (First Aid Kit)

Årets album: First Aid Kit – ”The Lion's Roar”

Årets klassiska: Anne-Sofie Von Otter

Årets jazz: Neneh Cherry & The Thing

Årets textförfattare: Peter LeMarc

Årets svenska internationella framgång: Swedish House Mafia

Årets hederspris: Nils Landgren

Musikförbundets hederspris, studioräven: Kjell Öhman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska musikgalor

Mer i ämnet