Gunnar Idenstam. Foto: Anna Reet Gillblad

Tungt musikpris till Gunnar Idenstam

Publicerad

Organisten Gunnar Idenstam får Kungliga Musikaliska akademiens Interpretpris för att han förnyat orgelmusiken.

”Gunnar Idenstam har skapat en alldeles egen musikalisk plattform inom orgelvärlden och med sinnen för tradition och samtid tar han vara på impulser från musikvärldar som vanligtvis inte förknippas med orgelmusik”, skriver juryn i sin motivering.

Sammanför konstmusik och folkmusik

Gunnar Idenstam är frilansande konsertorganist, kompositör, arrangör och folkmusiker. 1984 vann han improvisationstävlingen ”Grand Prix de Chartres” och har sedan dess spelat i stora delar av världen. Han sammanför konstmusik och folkmusik, och juryn skriver att Gunnar Idenstam torde ”vara unik i sitt sätt att överföra den svenska folkmusiktraditionen till kyrkorgel eller tramporgel och keyboard.”

Gunnar Idenstam har arrangerat både symfonisk musik som Mahler, Debussy och Ravel, och populärmusik såsom showen ”Riverdance”, för orgel.

Priset är på 100.000 kronor och delas ut av Kung Carl Gustaf vid Musikaliska akademiens årliga högtidssammankomst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.