Omslaget till låten som gjort att Killa Ace mottagit dödshot. Foto: Facebook

Låten tvingade honom fly landet

Publicerad

Den gambiske rapparen Killa Ace började motta dödshot några dagar efter att han släppt den regimkritiska låten ”Ku Boka C Geta G”. Nu har han flytt landet rapporterar organisationen Freemuse.

I låten sjunger Killa Ace, eller Ali Cham som han egentligen heter, om sociala orättvisor, förtryck, korruption och om bristen på yttrandefrihet i hemlandet.

Började motta hotfulla samtal

Låten fick snabbt mer än 30.000 spelningar på musikplattformen Soundcloud.

I takt med att intresset växte fick Ali Cham och personer i hans närhet fler och fler telefonsamtal från personer med hemliga telefonnummer. Personerna som ringde ska bland annat ha försökt ta reda på var han befann sig och uttryckt sig på ett sätt så att Cham fruktade för sitt eget och sin familjs liv.

Gambia och landets president Yahya Jammeh har fått internationell uppmärksamhet just för ingripanden mot såväl meningsmotståndare som journalister, samt för förtryck av homosexuella.

Tillsammans med sin fru och sina barn har han nu lämnat Gambia, skriver organisationen Freemuse som arbetar för musikers yttrandefrihet världen över.

Slutas spela på radio

Killa Ace tidigare låtar samt det hiphop-program han är programledare för har tagits bort från gambiska Africell Radio. Freemuse har kontaktat radiokanalens ledning för att fråga varför, utan något svar. 

”Ingen artist ska tvingas fly efter att ha släppt en kritisk låt”, skriver Magnus Ag från Freemuse. ”Istället för att stifta lagar som begränsar yttrandefriheten måste den gambiska regeringen säkerställa att konstnärer kan uttrycka sig fritt och att Killa Ace kan återvända hem på ett säkert sätt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer