Foto: EBU

Christer Björkman om Ukrainas brinnande piano: ”Jädrigt snyggt nummer”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina gick ut först i kvällens ESC-final – med brinnande piano och likkista i låten Under the ladder. Och låten valdes att inleda tävlingen just på grund av sin spektakulära karaktär, enligt Christer Björkman.

Kvällens ukrainska bidrag, som var det första under kvällen, framfördes av sångaren Mélovin – som är född i Odessa och 2015 vann landets version av programmet ”X-factor”.

Framförandet, som inleds med att den vampyrsminkade sångaren reser sig ur en likkista, valdes av ESC:s tävlingsproducent Christer Björkman att inleda tävlingen just på grund av sin spektakulära karaktär.

– De har den mest bombastiska, roliga och galna uppsättningen på scen – en kul akt att börja med. Det är ursnyggt och passar låten – ett jädrigt snyggt nummer, sa han till SVT inför kvällens final.

Ett av de bidrag det på förhand snackats mycket om är Estlands Elina Netsajeva, som sjöng sitt operanummer La Forza som sjätte deltagare i tävlingen. Estland följdes av Norges Alexander Rybak- som tog hem segern i tävlingen 2009 – och därefter av värdlandet Portugal. Landet är ett av länderna i Eurovision som alltid sjunger på det egna språket – så även i år.

Kvinnliga programledare

Inför kvällens första bidrag hölls en traditionsenlig flaggparad – och programledarna Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah och Catarina Furtado tog plats på scen.  Förra året i Kiev var det tre manliga programledare – nu är det istället fyra kvinnliga.

Sveriges bidrag som framförs av Benjamin Ingrosso framförs som nummer 20 av totalt 26 nummer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.