Maggio: ”Jag kommer att vara livrädd”

I år är det tio år sedan Veronica Maggio tog den svenska popvärlden med storm när hon släppte debutsingeln ”Dumpa mig” och det firar hon med att göra sin största egna konsert någonsin. Kulturnyheterna träffade den rastlösa artisten under förberedelserna inför spelningen på Stockholm stadion.

– Jag kommer nog att vara livrädd. Ha någon slags kaninpuls. Det bara känns mäktigt att det är här liksom, på det här fina stället, säger Veronica Maggio och blickar ut över den anrika idrottsarenan.

I år firar Veronica Maggio tioårsjubileum som artist. Redan 2007 belönades hon med en Grammis som Årets nykomling och sedan dess har hon vuxit till en av Sveriges största artister.

– Jag har ju förändrats massor, måste jag säga. Jag tycker nog mycket till det bättre ur ett musikaliskt perspektiv. Innan var jag nästan artig, ursäktande, väldigt vän och tillbakadragen. Nu känner jag väl kanske att jag inte är det på samma sätt, tack och lov.

Omväxlande skapande

Fem album har det hunnit bli. Hennes första album ”Vatten & bröd” släpptes 2006 och sedan dess har hon beskrivit varje nytt album som en tydlig motreaktion på det som släpptes tidigare, vilket sätter sina avtryck i musiken.

– Jag har ju såklart något slags eget id men rent musikaliskt så vet ändå folk inte riktigt vad de kommer att få från skiva till skiva. Jag tror att det har betytt att jag har känt mig friare. Att göra lite som jag vill. Och att de som jag har jobbat med också känner sig fria, att de inte behöver kopiera föregående producents sätt att jobba.  

Möjligtvis har hennes vilja att förändra sin musik hela tiden också kommit naturligt eftersom hon har gjort sig känd i musikbranschen för att ständigt byta producenter inför varje nytt projekt, så till den grad att hon har blivit kallad en av sveriges mest otrogna artister.

– Det känns ju ganska fyndigt, roligt och sant. Men alltid när jag liksom har gått skilda vägar med någon så har det liksom varit ett bra breakup. Jag har inte varit otrogen i smyg, säger Veronica Maggio och tillägger:

– Jag gillar det. Det är som en genväg till att få ny inspiration.

Rastlösheten som röd tråd

Just den här rastlösheten beskriver Veronica som sitt musikaliska signum. Men signumet innefattar också de teman som låtarna kretsar runt.

– Jag tror alltid att nu har jag hittat på något helt nytt, det här har jag aldrig skrivit om förut. Sedan inser jag efter ett tag att den här låten handlar ju i grund och botten om det här. Jag skriver mycket om att försöka förändras till det bättre och att skaka av sig sitt dåliga jag. Det känns som att det temat har alltid funnits där, fast i andra kläder.

Veronica Maggio tar upp ”Måndagsbarn” (2008), ”Hädanefter” (2013) och ”Gjord av sten” (2016) som exempel.

– Det är egentligen samma låt, fast ändå inte.

Inte tappa perspektivet

I många av hennes texter återkommer även tonårsperspektivet.

”Jag vill tro att alla inte alltid måste växa upp. Jag vet inte hur man gör” sjunger hon i  ”Gjord av sten”.

– Jag är ganska okej med att vara i kontakt med mitt tonårsjag fortfarande. Jag tycker att mitt tonårsjag har kvalitéer som jag inte vill förlora. Just den där känsligheten som yngre människor har, som ibland kan tvättas bort när man blir lite äldre, den vill inte jag förlora. För att det känns som man vill ändå få se världen med de ögonen hela livet. Då blir världen ett vackrare ställe tycker jag.

Även om Veronica Maggios texter har blivit mörkare och mer utlämnande med tiden så vill hon inte låta dem växa upp fullt ut. Men spelningen på Stockholms Stadion är i alla fall ett bevis på att hon har vuxit upp till en stor artist.

Hur toppar man en spelning på Stockholm stadion?

– Förhoppningsvis så gör man inte det, säger Veronica Maggio och skrattar:

– Det finns ju alltid 1000 grejer att göra. Men jag kommer inte att känna att livet är över efter Stadion. Det hade varit deppigt.

Veronica Maggio spelar på Stockholm stadion lördagen den 13 augusti.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer