Foto: Hazir Reka/Reuters/TT

Musikal om Slobodan Milošević sätts upp i Kosovo

Publicerad

Tolv år efter sin död rör Slobodan Milošević, den forne serbiska ledaren, upp känslor. Den här gången i form av en roll i den nya musikalen Lift – Slobodan Show som sätts upp på en teater i Kosovo. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om missnöje bland den albanska majoriteten i landet.

Musikalen är skriven av den Belgradbaserade Jalena Bogavac och fokuserar på Miloševićs relationer till sin fru Mirjana, dottern Marija och sonen Marko. Det snarare än hans politiska karriär, rapporterar Reuters.

– Vi försökte visa genom deras personligheter vad som hände i både Kosovo och Serbien under 1990-talet, säger Tamara Tomanovic, en av skådespelarna i uppsättningen.

Det var efter kommunismens fall i Östeuropa som Slobodan Milošević kom till makten med en starkt nationalistisk agenda. Under ett årtionde, från 1989 till 2000, ledde han Serbien genom krig i Bosnien, Kroatien och Kosovo och har gått till historien som en ökänd diktator.

Det uppskattas att 800.000 albaner fördrevs och 10.000 dödades av Milošević styrkor under Kosovokriget 1998-1999.

Rör upp känslor

Men den nya musikalen om Milošević har upprört många kosovoalbaner, som utgör en majoritet av befolkningen i Kosovo. Landet förklarade sin självständighet gentemot Serbien 2008, vilket fortfarande inte har erkänts i Belgrad eller av kosovoserber.

– Det finns ingenting där. Det rör sig snarast om manipulation... En politisk teater som lurar oss, säger Zivojin Rakocevic, tidigare journalist, om musikalen till Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer