Skådespelarna Zach Braff, Neil Patrick Harris och Sarah Michelle Gellar har alla medverkat i minnesvärda musikalnummer. Foto: TT

Här är musikalavsnitten vi minns

Publicerad

Humorgruppen Grotescos återkomst har inte gått obemärkt förbi med en säsongspremiär innehållande ett musikalavsnitt om flyktingkrisen. Ett stycke nutidshistoria tolkat i allt från ett rapbattle i Riksdagen, ”Herr talman, droppa beatet”, till en skavande ”Båtflyktingvals”, och allt detta bara under avsnittets första fem minuter.
Hyllningskören har varit stark och nästan enbart gått i dur. Och för dig som gått och blivit hungrig på ännu mer sång och dans i tv-serieformat har Kulturnyheterna listat minnesvärda musikalavsnitt att stilla din hunger med.

Buffy the vampire slayer –  ”Once more with feeling”

I säsong 6, avsnitt 7, av Buffy the vampire slayer är det Sunnydale som brister ut i sång och dans. Allt beror på en demon vid namn Sweet som tvingar invånarna att uttrycka sina innersta hemligheter i sång. När de avslöjat sina tankar utmanar Sweet dem att säga att de är lyckliga nu: ”Say you're happy now, once more, with feeling”. Buffys frustration över sin lott i livet skildras väldigt fint i ”Going through the motions”, en låt som har starka likheter med ”Belle”, öppningslåten i Disney-versionen av Skönheten och odjuret.

Scrubs – ”My Musical”

I säsong 6, avsnitt 6, får vi följa patienten Patti Miller som mystiskt börjat höra tal som sång. Avsnittet leker med referenser till alla möjliga musikalklassiker genom tiderna. Öppningslåten ”Welcome to Sactred Heart” blinkar åt Broadwaysuccén och metamusikalen 42nd Street medan avslutningsnumret ”Friends forever/What's going to happen” har både visuella och musikaliska band till 50-talsflirtande Grease. Men det nummer som slår an starkast i hjärtroten är Turk och JDs smäktande duett ”Guy love”.

Gilmore Girls: A year in the life – ”Summer”

I Sommar-avsnittet av Gilmore Girls: A year in the life från 2016 har stadens starke man, Taylor Doose, fått den briljanta idén att göra Stars Hollow: The Musical, för att lyfta fram stadens historia. Musikalens handling sträcker sig århundraden tillbaka i tiden men musiken är desto mer modern med referenser till bland annat musikalen Hamilton. Det som verkligen blir ett slag i magen är ”Unbreakable”, ett tårögt ögonblick både för Lorelai och för publiken. Men roligast är nog ändå när Carole King, som spelar musikaffärsägaren Sophie Bloom, erbjuder en egenskriven låt till musikalen men Taylor Doose tycker inte att ”I feel the earth move” är tillräckligt ”klatschigt”.  

How I met your mother – ”Girls vs. Suits”

Okej, How I met your mothers hundrade avsnitt är inte ett helt musikalavsnitt utan har bara ett musikalnummer i slutet av avsnittet. Men den prisbelönade musikalräven Niel Patrick Harris, som spelar Barney Stinson, gör numret ”Nothing suits me like a suit” till en fantastisk upplevelse tillsammans med ensemblen och de 65 dansarna. Låten blev även nominerad till en Emmy för Enastående originalmusik och text.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer