Musikboom ekonomiskt nollsummespel

Uppdaterad
Publicerad

Stims intäkter från konserter och festivaler har ökat med 60 procent på fem år, enligt nya årsredovisningen. Men för de flesta arrangörer blir musikboomen ett ekonomiskt nollsummespel eftersom artisternas gager ökar.

– Vi ser en trend att den levande musiken ökar. Jag skulle kunna tro att det är alla som sitter och lyssnar på mp3 som inspireras. Många upptäcker grupper som de inte ens visste fanns innan internet, säger Stims informationschef Margita Ljusberg till Svenska Dagbladet.

Föreningen Stim får in pengar när musik framförs offentligt, och förmedlar dem till upphovsmän och musikförlag.

Boomen för livemusik märks bland annat på klubben Debaser, som finns i både Stockholm och Malmö. Men publiktillströmningen betyder inte att konsertarrangörerna skär guld med täljkniv. Debasers vd Annelie Åkerstedt förklarar att den växande publiken och de ökande kostnaderna för levande musik tar ut varandra.

– Tidigare var det inte ett lika stort riskprojekt att göra en konsert, man kunde köpa in ett band utan att riskera att få hundratusen kronor i skulder. I dag är gagerna i regel mycket högre, eftersom artisterna tjänar mindre på att sälja skivor och måste tjäna mer på konserter, säger Åkerstedt.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.