Jenny Wilson berättar: ”Jag ville inte dö”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan solodebuten 2005 har hon hyllats och prisats från alla håll. Nu är hon aktuell med albumet ”Demand the impossible!”. Jenny Wilson är artisten som aldrig kompromissar med sitt konstnärliga uttryck.

– Hon är den mest orubbliga artist jag träffat. Hon ser pop som konst, vilket det ju är, säger journalisten Petra Markgren Wangler.

I hennes kommande dokumentär ”En film om Jenny Wilson” får vi följa Jenny Wilson under tre års tid: i det offentliga och det privata. Ena stunden står hon på Grammisgalans scen, i nästa hämtar hon sonen på dagis.

På egna villkor

Filmen visar hur Wilson i alla sammanhang utstrålar en stark integritet och kompromisslöshet:

– Jag har någonstans alltid vetat att jag vill göra saker på mina egna villkor, att det ska komma och springa ur mig själv. Sånt kan reta gallfeber på folk, säger artisten i dokumentären.

Friskförklarad nu

År 2010 fick Jenny Wilson diagnosen bröstcancer. I filmen får tittaren första gången höra henne själv berätta om sjukdomen:

– Jag tänkte bara en enda sak, och det var att jag inte ville dö.

Idag är Jenny Wilson friskförklarad, men erfarenheterna från sjukdomen har präglat henne. De väcker också minnen från tonåren, då hennes egen mamma gick bort i samma sjukdom.

”Vi skulle behövt hjälp”

I filmen åker hon hem till sitt barndomshem i Istaby, Blekinge, och pratar med sin pappa om tiden efter mammans död, då han inte klarade av att hålla familjen samman:

– Vi skulle behövt hjälp. Om ens förälder inte orkar måste ju någon annan finnas där, säger hon.

Hon beskriver också hur mammans död blev som en piska som drev henne till att ägna sig åt musiken fullt ut.

”Lika delar diktator & glatt barn”

Vännen och musikerkollegan El Perro Del Mar beskriver Jenny Wilson som ”lika delar diktator och glatt barn på upptäcksresa”. Petra Markgren Wangler känner igen den bilden av artisten:

– Det är så kreativitet kan manifestera sig – som totalt kontrollbehov eller tvärtom. Jag upplevde Jenny Wilson som en väldigt varm och lojal person.

Vill ge djupare bild

Petra Markgren Wangler hoppas att dokumentären ska visa flera sidor av artisten:

– Jag hoppas filmen ger en djupare bild av henne som person och artist, och av varför hon hela tiden återvänder till temat strid och kamp. Hon är en kämpe med en stark överlevnadsinstinkt som man först efter ett tag förstår vidden och innebörden av.

”En film om Jenny Wilson” sänds kl 19.00 lördagen den 9/11 i Musikspecial, SVT2.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.