Musikjournalisten Johannes Cakar om Nils Kurt Erik Einar Grönberg, känd under artistnamnet Einár. Foto: SVT/Jessica Gow/TT

Musikjournalisten om Einár: ”En kille med väldigt mycket talang”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen blev den prisbelönte rapparen Einár skjuten till döds i ett bostadsområde i södra Stockholm, enligt flera källor till SVT.

– Det var definitivt en chock. Einár var bara 19 år gammal när han gick bort, en kille med väldigt mycket talang, säger musikjournalisten Johannes Cakar i Morgonstudion.

Musikjournalisten Johannes Cakar gästade Morgonstudion under fredagsmorgonen för att prata om branschens reaktioner på den unga stjärnans död.

– Jag har sett många artister som verkligen prisar Einár, många som pratar om att det här måste få ett slut, allt det här våldet och vad det lett till. Det har blivit många som vill se det här som ett wake up call inom den svenska hiphopen, säger han.

Under de senaste åren har det pågått en debatt kring huruvida den svenska hiphopen glorifierar våld.

– Jag tror den svenska hiphopen har blivit hårdare för att samhället blivit hårdare för många människor i utanförskap. Jag tror att hiphop har alltid gjort sitt jobb i att reflektera vad som sker i sin verklighet, säger Johannes Cakar.

Han tror att Einárs tragiska död kan bli en väckarklocka för branschen.

– Jag hoppas att det blir, precis som många artister hoppas, ett stopp och att man börjar röra sig framåt och titta mot bättre tider. Det här kan definitivt föda en ny rörelse i hiphopen. Då gäller det också för hiphop kulturen att föra ihop sig tillsammans och göra det enat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.