ESG fick sitt genombrott i början av 80-talet. Nu gör dom sin sista turné i Europa någonsin. Grundaren Renee Scroggins till höger. Foto: SVT

Musikpionjärerna ESG gör sin sista Europa-turné någonsin

Publicerad

Ett av världens mest spelade, men också kanske minst kända band, spelade i Sverige förra veckan. Syskonbandet ESG från Bronx har skrivit en av världshistoriens mest samplade låtar, men det dröjde länge innan de själva fick ett erkännande. Nu gör bandet sin sista turné i Europa någonsin.

– Jag fick ha syrgas i ett halvår. Jag sa att jag ville åka till mina fans i Europa, som stöttat ESG i 41 år, för att säga hejdå. Jag fick skaffa läkartillstånd, för att få flyga, säger Renee Scroggins, grundare av och vokalist i ESG.

Trots läkarens bryderier står hon på scenen igen med både röst och explosiv energi intakt. För 41 år sen, fick hon och hennes tre systrar, instrument av sin mamma som ett sätt att skydda dem från ett liv på Bronx gator. Resultatet blev syskonbandet ESG.

Deras råa, latin-inspirerade postpunk, inspirerad av James Brown, tog syskonen rakt in i New yorks underground-scen i början av 1980-talet.

Efter att Renee Scroggins systrar pensionerat sig från bandet, har hennes två barn, Nicole och Nicholas, hoppat in.

– Förra året var vi nära att förlora vår mamma. Det var jobbigt nog som det var. Hon är vår chef, men även mamma. Det skulle bli hennes 40-årsturné och hon ville inte utelämna Europa, säger Renee Scroggins dotter och basist i bandet, som nu kommit iväg på sin 41-års turné.

Världens mest samlade låt

ESG:s debut-ep innehöll låten UFO, som blivit en odödlig klassiker. Men kanske inte precis på det sätt som var förhoppningen.

Som en av världens mest samplade låtar, användes den under en period i snart kort sagt varenda hiphop-låt. Men ESG, fick ofta varken kredd eller några inkomster för användningen av deras musik. Något som fortfarande irriterar Renee Scroggins.

– Det som stör mig är när en artist samplar en hel låt. Ibland får man inte ens ett omnämnande, som om man inte är en del av låten.

– Det var därför jag stämde dem, som under många år gått till domstol för att för att försöka komma åt artister som nyttjat ESG:s musik. 

Vill få folk att dansa

En stor motivation för dig genom åren har varit att få folk att dansa. Något du själv tycker om att göra, hur har det varit att inte ha full rörlighet?

– Det är som det är. Ibland glömmer jag bort det när jag är på scenen. Men sen har jag ont när jag kommer till hotellet, säger Renee Scroggins.

– Vi kan säga till henne att ta det lugnt, men så fort hon hör musiken...Då blir hon 20 på nytt!, säger hennes barn och bandmedlemmar Nicole och Nicholas i munnen på varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer