Geologen Per Nysten framför Sveriges största samling av geologisk forskning. Foto: SVT

Myndigheten backar – slutar slänga material

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Geologiska Undersökning upphör tillfälligt med att slänga sina samlingar.

Nu utreds om andra än universitetsbiblioteket i Uppsala kan ta emot material från det snart nedlagda biblioteket.

Myndigheten Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), monterar ned sitt bibliotek. I det finns Sveriges största samling av geologisk forskning. Av besparingsskäl flyttar en del av samlingen till Uppsala universitetsbibliotek. Men majoriteten av forskningshistorien riskerar att gå förlorad, som Kulturnyheterna tidigare rapporterat.

Trots vittnesuppgifter om att material redan har börjat kastas i sopsäckar har nedläggningens projektledare Lena Ekelund tidigare hävdat att myndigheten inte slängt någonting.

– Vi har inte gjort oss av med något. Vi har rensat ut. Sen får vi besluta i nästa steg vad vi gör med det, sa hon förra veckan.

Slutar slänga

Nu skriver SGU på sin hemsida att ”en del dokument” har slängts, men att utrensningen stoppats tills vidare.

”Några dubbletter som har bedömts som överflödiga har gallrats bort. Det rör sig om material som finns på flera bibliotek i Sverige, inklusive Uppsala universitets bibliotek. Detta har tills vidare stoppats för fortsatt utredning om det finns andra som har intresse av att ta emot materialet.”

”Stor mängd att gå igenom”

Göran Risberg, avdelningschef på SGU skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att det fortfarande är oklart vad som kommer att hända med materialet.

”Vi vet i dagsläget inte vilket material det är som kommer bli kvar eftersom referensgruppen ännu inte har gjort sin värdering färdigt av kvarvarande material. Det är ett arbete som kommer pågå en bra bit in på nästa år eftersom det är en stor mängd att gå igenom, Vem vi vänder oss till därefter är beroende på vilken typ av information som blir kvar att överlämna till annan part”.

Skilda uppfattningar om vad som är viktigt

Som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat har personal på SGU vittnat om att kulturhistoriskt viktigt material, viss dokumentation på biblioteket är flera hundra år gammal, riskerar att förstöras.

Detta förnekas av SGU. I ett pressmeddelande från den 4 december skriver man att ”SGU kommer fortsatt att bevara de dokument som är av kulturhistoriskt värde.” Men bland personalen är man fortfarande inte helt förvissade.

– Risken finns att det finns en skild uppfattning av vad som är kulturhistoriskt värdefullt, säger SGU-geologen Per Nysten.

”Känner ett ansvar”

Nu vidtar han på eget bevåg säkerhetsåtgärder för att garantera att det han bedömer som viktigt material inte försvinner eller förstörs.

Han har därför själv börjat flytta in material i det låsta så kallade raritetsrummet, vars antikvariska innehåll uppges vara fredat vid nedläggningen av biblioteket. Många titlar från 1700-talet, som tidigare fanns placerade i magasinet, är nu säkrade, hoppas han.

– Det känns som en säkerhetssak att göra det. Om det sker en gallring i magasinet under tidspress av personal som inte är medveten om vad som finns, så vill inte jag att det ska förkomma något som inte bör försvinna. Jag vill känna mig säkrare, säger Per Nysten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.