Myndighetens förslag: Vilseledande journalistik ska nekas mediestöd

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för press, radio och tv föreslår nya föreskrifter för fördelningen av mediestödet. De vill bland annat kunna neka stöd till medier som ”vilseleder kring etablerad vetenskap”.

Regeringen är luddig i mediestödsförordningen när de hänvisar till ”redaktionellt innehåll av hög kvalitet”, menar Myndigheten för press, radio och tv. För att ha underlag till att dela ut mediestöd vill myndigheten vara mer specifik, vilket de nu föreslår i ett förslag till en föreskrift.

– Vi vill ha så tydliga riktlinjer som möjligt, och vi har inte fått tydligare än så här. Då måste vi tolka ut dem, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv.

I myndigheten egen definition har de gjort likhetstecken mellan ”hög kvalitet” och ”ansvarstagande”, vilket de i sin tur menar är att bland annat inte sprida felaktig information, vilseleda kring vetenskap, eller uppmana till brott.

”Svårt att recensera innehåll”

Thomas Mattsson, vd på Tidningsutgivarna, menar att en ökad tydlighet kring vem som blir tilldelad mediestöd välkomnas hos mediebolagen.

– Men det är väldigt svårt att recensera innehåll. Och att slå fast vad som är ansvarstagande journalistik, vad som är felaktig information, eller vilseledande innehåll, det är ingen enkel sak att göra, säger Thomas Mattsson.

Borde en myndighet definiera vad som är god journalistik?

– Rent principiellt kan man absolut ifrågasätta det. Jag kan också konstatera att vi stoppar inga tidningar från att ges ut, däremot diskuterar vi stödet som vi ska ge till dessa tidningar. Det är en helt annan sak, säger Charlotte Ingvar-Nilsson på Myndigheten för press, radio och tv.

Tolkningen är redan i bruk

Än så länge handlar det om ett förslag, som nu är ute på remiss hos ett stort antal aktörer. Men Charlotte Ingvar-Nilsson menar att man i praktiken redan gjort den här tolkningen av mediestödsförordningen.

– Vi avslog en ansökan just på denna grunden, där vi kunde se att det genomgående präglades av icke-vetenskapliga artiklar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.