Myntfynd i Israel

Uppdaterad
Publicerad

I en grotta i Israel har forskare hittat 120 unika och mycket välbevarade guld-, silveroch bronsmynt från ett judiskt uppror mot det romerska imperiet för nästan 1 900 år sedan.

– Det är det största enskilda fyndet av mynt från det här upproret och utan tvekan det fynd som har det största arkeologiska värdet, säger Jerry Barach, presstalesman för Hebrew University i Jerusalem, till TT.

Fyndet är från det så kallade Bar-Kokhbaupproret – även kallat det tredje judiska kriget – som pågick 132-135 efter Kristus.

Mynten, keramik och vapen hittades sydväst om Jerusalem. Forskarna tog sig igenom en smal passage i berget och kom fram från en större till en mindre grotta, där upprorsmakarna uppenbarligen gömt sig.

Enligt Barach har nästan alla tidigare kända myntfynd från upproret gjorts av plundrare. Dessa fynd förlorar mycket av sitt arkeologiska värde eftersom forskarna inte kan undersöka fyndplatserna.

De 120 mynten är genomgående i mycket gott skick. Där finns romerska guld-, silver- och bronsmynt. Men mycket intressant är också att rebellerna på vissa mynt ristat in fasaden på det judiska tempel i Jerusalem och text med innebörden av Jerusalems kommande befrielse.

– De skrapade bort ytlagret på romerska mynt och satte dit sina egna symboler, säger Jerry Barach.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.