Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Mikael Rothsten mediechef på NWT media i klippet tänker om att de publicerade ett korsord där det rätta svaret var på en fråga var n-ordet. Foto: SVT/Nya Lidköpingstidningen

N-ordet var svar i tidningens korsord: ”Nedsättande och kränkande”

Uppdaterad
Publicerad

N-ordet var rätt svar på frågan ”Mörkhyad person” i ett korsord som publicerades i Nya Lidköpings-tidningen.

– Det är ju ett föråldrat ord som är både nedsättande och kränkande och det ska såklart inte vara med i något korsord i någon av våra tidningar, säger Mikael Rothsten mediechef på NWT media.

Nya Lidköpings-tidningen har genom ägarkoncernen NWT Media ett avtal med korsordsleverantören Europa Press. Ett av deras korsord publicerades under förra veckan i Nya Lidköpings-tidningen. I det var rätt svar på frågan ”Mörkhyad person” det kontroversiella och nedsättande n-ordet.

– Vi beklagar såklart att det har publicerats, säger Mikael Rothsten.

Du säger att ni är ledsna, men hur kommer det sig att ni ändå har publicerat det?

– Inför sommaren köper vi in väldigt mycket förströelsematerial och vi kan ju inte sitta och lösa alla korsord innan vi publicerar dem. Här måste man lita på sin leverantör, säger Mikael Rothsten.

Tagit bort korsordet

NWT Media är ägare till flera lokala tidningar i Värmland, Dalsland och Skaraborg. Rothsten är i nuläget osäker på om det har publicerats någon i fler tidning än NLT, men de har tagit bort det aktuella korsordet i den digitala versionen av NLT.

– Vi har tagit kontakt med vår leverantör av korsord och påtalat detta och vi har också tagit bort krysset från e-tidningen, säger han.

Kulturnyheterna kontaktade levarantören Europa Press som ger följande förklaring i ett mejl:

”Europa Press har inte levererat detta korsord utan vi agerar endast som agent för upphovsman. Vi har kontaktat upphovsman i detta ärende och förklaringen ligger enligt honom i att korsordet är från 1999, och han har missat i att sortera ut det inför en leverans till kund. Liksom andra verk har uppdaterats löpande med anledning av n-ordet skulle självklart även detta ha uppdaterats eller/och raderats.”

Europa Press ser allvarligt på det inträffade, ber om ursäkt och ska nu se över sina rutiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.