Sydafrikanska författarna Nthikeng Mohlele och Nadine Gordimer. Foto: TT/Privat

”Nadine Gordimer kommer upptäckas av nya generationer”

Uppdaterad
Publicerad

Nthikeng Mohlele tror att nya läsare kommer hitta till författaren Nadine Gordimer.

I oktober kommer sydafrikanska författaren Nthikeng Mohlele med boken ”Joburg Blues” på svenska.

Själv är han inspirerad av många afrikanska författare och för honom har Nadine Gordimer en självklar plats i litteraturhistorien. Och han är övertygad om att hon kommer fortsätta återupptäckas av nya generationer.

Nadine Gordimer

– Jag tror inte att hennes litteratur enbart tillhör en tidigare generation, men den kommer ses med nya ögon av nya generationer, säger han.

”Litteratur upptäcks och återupptäcks”

Bland de författare som inspirerat honom nämner han Chimamanda Adichi och Ngũgĩ wa Thiong'o. Men i dagsläget har han återvänt till författarna Wole Soyinka och J.M. Coetzee, båda tidigare Nobelpristagare i litteratur.

– Båda två publicerades när jag var liten på 1970-talet. Så jag läser dem på ett annat sätt i dag än som de lästes då. Men det är så litteraturen fungerar. Den upptäcks och återupptäcks.

”Joburg Blues” är Nthikeng Mohleles andra roman men blir den första boken som kommer på svenska. En berättelse om en nyhetsjournalist i Johannesburg som fängslas under apartheidregimen och sitter häktad på falska grunder i 18 år.

– Men boken handlar också om vad som händer när han kommer ut. Hans kamp att passa in i det nya Sydafrika. Samtidigt är det en slags kärlekshistoria, lite influerad av böcker som ”Kärlek i kolerans tid” av Gabriel García Márquez, säger Nthikeng Mohlele.

Musik för att kunna tänka

För Mohlele är musik en minst lika viktig inspirationskälla som litteratur. Bland andra nämner han Miles Davis, Cesaria Evora och Salif Keita vars suggestiva musik hjälper honom att kunna skriva.

– Det finns känslomässighet i musiken och samtidigt hjälper den mig att tänka i ett flöde, säger han.

Nthikeng Mohlele kommer till Sverige i höst när boken lanseras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nadine Gordimer

Mer i ämnet