Konserthuset i Stockholm. Foto: TT

Naken Nobelprotest i år igen

Uppdaterad
Publicerad

Kinesisk konstnär sprang naken framför konserthuset under prisceremonin – för tredje gången.

För tredje året i rad genomförde den kinesiske konstnären Meng Huang en nakenprotest utanför konserthuset i Stockholm, det rapporterar sveriges radios Kulturnytt.

Började 2012

Meng Huang streakande började som en protest mot att landsmannen Mo Yan tilldelades Nobelpriset i litteratur 2012. Den gången kom han innanför avspärrningarna och fångades av SVTs fotograf, men sån tur hade han inte i år.

Han greps nämligen av polis utanför avspärrningarna, för förargelseväckande beteende. En anmälan kommer att upprättas mot konstnären.

Har blivit ett projekt

Enligt konstnären har det hela utvecklats till ett projekt, som han nu ville avsluta. Men syftet med protesten var också att belysa att kinesiska konstnärers ateljéer imorgon ska rivas i Peking, berättade Meng Huang för Kulturnytt tidigare i eftermiddags.

Meng Huang menar att han måste göra detta, som ett stöd för konstnärer och andra som lider och utsätts för orättvisor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.