Foto: Gunnar Lundmark/TT

Nalle Puh censureras på nätet i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Den runde, inte allt för kvicktänkte – men evigt rare – björnen med fäbless för honung tycks inte gå hem hos kinesiska myndigheter. När användare på Kinas motsvarighet till Twitter, Weibo, skriver in tecknen för Nalle Puh kommer numera ett felmeddelande om att ”innehållet är olagligt”.

Myndigheterna har själva inte gett någon förklaring till varför Nalle Puh nu blockeras på nätet, skriver TT. Också på appen ”Wechat” uppges bilder på Nalle Puh försvunnit. Men anledningen tros vara ett internetfenomen där den kinesiske presidenten Xi Jinping jämförs med figuren.

Internetfenomen som sprids

Första gången jämförelsen syntes var under år 2013 när det på sociala medier i Kina började cirkulera och spridas bilder med Nalle Puh och hans vän Tiger tillsammans med landets president och USA:s president Barack Obama.

2015 kallade analysbolaget Global Risk Insights en liknande bild där Nalle Puh blivit inklippt i en bild med Xi Jingping vid en kortege för ”den mest censurerade bilden” under hela det året, skriver AFP.

Senare i år håller det styrande kommunistpartiet en viktig partikongress. Och detta beskrivs, enligt AFP, kunna vara en av anledningarna till att myndigheterna nu är extra känsliga för att bli förlöjligade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.