Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tryck på klippet för att höra Naomi Klein om hennes upplevelse med att ha en dubbelgångare. Foto: Enno Ladwig

Naomi Klein: ”Hela vårt samhälle kan vändas upp och ned”

Uppdaterad
Publicerad

Vi känner igen henne från böckerna ”No logo” och ”Chockdoktrinen” – men i nya ”Doppelgänger” utgår författaren och aktivisten Naomi Klein för första gången från sig själv. Hon har nämligen upptäckt en dubbelgångare.

En dag hör Naomi Klein två kvinnor prata om henne. Det är inga snälla saker, utan de kritiserar en av hennes senaste texter. ”Vem har bett om hennes åsikt?” låter det. Sedan inser hon – de pratar inte alls om henne.

De har blandat ihop henne med Naomi Wolf.

– Så jag gick fram och konfronterade dem. Jag tror att ni pratar om Naomi Wolf, berättar Naomi Klein.

Mer personligt än tidigare

Naomi Klein är bland annat känd för ”No logo” från 1999, några år senare ”Chockdoktrinen” och på senare år för sin klimataktivism. Hon har blivit en av vänsterns största debattörer, och skriver återkommande i flera både amerikanska, engelska och kanadensiska tidningar.

”Doppelgänger – en färd genom spegelvärlden” är Naomi Kleins sjunde bok, men den första av sitt slag.

– Den är definitivt mer personlig, och roligare! Mer som jag brukar prata med mina vänner, förklarar hon.

Hopblandningen mer och mer problematisk

Genom Naomi Kleins ögon får läsaren följa dubbelgångaren Naomi Wolf genomgå en radikal förändring. Från att vara feministen bakom succéboken ”Skönhetsmyten” går hon till att fronta vaccinmotstånd i USA och förknippas med konspirationsteorier, beskriver Naomi Klein.

– Just eftersom min dubbelgångare har gjort en tvärvändning, och många andra också har förändrats åt det hållet, finns en rädsla för att hela samhället skulle kunna vändas upp och ned om vi inte är försiktiga.

Vem är Naomi Klein?

Naomi Klein blev en världsberömd författare i och med den samhällskritiska fackboken ”No logo” (1999) om kapitalismens baksidor. Efter det har hon släppt böcker på löpande band – däribland ”Chockdoktrinen” (2007), ”Det här förändrar allt” (2015) och ”I lågor” (2020).

Hon har också gjort dokumentärerna ”This changes everything” och ”The take”.

Naomi Klein har kommit att bli en av vänsters största debattörer, och är kolumnist i bland annat The Nation, In These Times, The Guardian och This Magazine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.