Adlibris och Bokia ifrågasätter om ”Sions vises protokoll” verkligen är en förfalskning. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Bokia och Adlibris säljer ”hatskrift mot judar”

Uppdaterad
Publicerad
I den beskrivning av ”Sions vises protokoll” som presenteras av Bokia och Adlibris ifrågasätts att texterna ska vara förfalskade, fastän det ansetts klart sedan det tidiga 1900-talet.

– Vi håller på och ser över om vi ska ta bort den nu, säger Bokias informationschef Kerstin Lager till Kulturnyheterna.

Hon beklagar att hon inte kände till boken sedan tidigare.

– Jag inser ju att det här är en problematisk skrift och jag beklagar att jag inte kände till den bättre säger hon.

Diskussion sedan 1921

”Sions vises protokoll” utger sig för att vara en skriftlig utgåva av ett framförande som Theodor Herzl, ofta kallad den moderna sionismens grundare, höll vid sionistkongressen i Basel 1897.

Detta påstående har vid upprepade tillfällen bevisats vara falskt, första gången av The Times 1921. Dokumentet tros i själva verket ha fabricerats av tsarryska agenter för att användas som antisemitisk propaganda.

Nätbokhandlar säljer nytrycket

I texten beskrivs judarnas påstådda plan på en världskonspiration som bland annat innebär att utrota kristendomen genom att sprida epidemier. Den antirasistiska stiftelsen Expo beskriver den som en ”hatskrift mot judar”.

Protokollet har inte getts ut i Sverige sedan 1934. Men nu har det tryckts upp igen, och i bokhandlarna Adlibris och Bokias presentationer tas frågan om dess äkthet upp på nytt:

”Det (Sions vises protokoll) har avfärdats som ett falsarium sedan andra världskriget. Men stämmer det verkligen?” frågar man sig i presentationstexten av verket.

”Tusentals böcker med rappakalja”

Svenska kommittén mot antisemitism har uppmärksammat beskrivningen av boken på Adlibris. Bokhandlaren svarar via Twitter att man inte sympatiserar med bokens innehåll men har ”valt att inte censurera bort böcker baserat på våra egna åsikter utan låter tryckfriheten och yttrandefriheten råda.”

– Det finns tusentals böcker i vår sortiment som innehåller rappakalja och beskrivningarna är aldrig skrivna av oss, säger Adlibris vd Magnus Dimert till Kulturnyheterna, och fortsätter:

– Det är klart att jag tycker det är tråkigt om det uppfattas såhär, men jag tror vår generella kund förstår att vi inte ligger bakom beskrivningen.

”Vi kanske kan bli bättre”

Redaktör för boken är Lars Ulwencreutz, som givit ut den genom en sajt där privatpersoner själva kan trycka upp böcker.

Både Bokia och Adlibris säljer även Lars Ulwencreutz bok ”Historierevisionism”, där han sätter Förintelsen inom citationstecken och ifrågasätter historieskrivningen om tiden kring andra världskriget.

När Kulturnyheterna frågar Magnus Dimert om den boken berättar han att han inte känner till den:

– Jag måste titta på den. Det ska alltid vara extremt tydligt när Adlibris är avsändare. Kanske kan vi bli ännu bättre på det. Men vi kan inte läsa beskrivningarna av tio miljoner titlar.


Uppdatering klockan 16.50:
Adlibris har under eftermiddagen lagt till en inledning av bokens beskrivning, som förklarar att det är bokredaktörens ord som framförs, inte butikens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer