Nationalmuseum håller stängt i flera år

Publicerad

Nationalmuseum i Stockholm ska hålla stängt för renovering i cirka fyra år. Evakueringen av hundra-tusentals utställningsföremål börjar tidigt nästa år.

Igår fick Fastighetsverket i uppdrag från regeringen att genast inleda projekteringsarbetet inför den efterlängtade upprustningen av Sveriges största konstmuseum – Nationalmuseum i Stockholm.

Mycket att åtgärda
Nationalmuseum har stått på samma plats i 150 år och aldrig fått en ordentlig renovering. Målet med satsningen är att museet ska få högre säkerhet, bättre brandskydd, klimatanpassning som är bra för konstverken, fler ingångar och – kanske framför allt – större ytor som besökarna kan röra sig på.

På Nationalmuseum tror man att evakueringen av museet kommer att ta cirka ett år. Under den perioden räknar man med att delar av museet kan ha öppet. Sedan stänger den stora museibyggnaden helt. Renoveringen ska starta 2014 och beräknas kosta 650 miljoner kronor.

Hundratusentals föremål flyttar
Nationalmuseum huserar just nu flera hundra tusen föremål. Det är inte spikat vart alla ska ta vägen under renoveringen, men enligt nyhetsbyrån TT Spektra så ska valda verk visas på läns- och konstmuseer runt om i Sverige. 33 museer har tillfrågats, bland annat i Östersund, Umeå, Halmstad, Göteborg, Gävle och Malmö. Flera har svarat positivt.

Om ombyggnationen går enligt planerna, kan man slå upp portarna igen under 2016 eller 2017.

Rebecka Ljung

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer