Game Of Thrones Foto: Helen Sloan/HBO

Nationella isveckan är här: Kulturnyheterna tipsar om filmer och serier för insnöade

Publicerad

Den nationella isveckan är här. Nyheterna berättar om inställda flyg och tågförseningar. Kulturnyheterna guidar till filmer och tv-serier som behandlar ämnet vinter.

March of the Penguins

March of the Penguins – Pingvinresan Foto: TT

Du tror att du fryser? Pingvinerna i den här Oscarsvinnande dokumentären från 2005 står och väntar i 60 minusgrader i månader på att deras partners ska vagga tillbaka med en fisk de kan stoppa i magen. Under tiden förlorar de halva sin kroppsvikt av svält samtidigt som rovfåglar försöker äta deras ungar. Så ser verklig snödepp ut.

Turist

Ruben Östlund under inspelningen av Turist Foto: TT

Ruben Östlunds prisbelönta film från 2014 om en semestrande familj i Alperna som hamnar i en kris efter att en lavin fått pappan att greppa sin mobiltelefon och springa – utan att försöka rädda vare sig fru eller barn. Perfekt diskussionsunderlag till insnöade hemmakvällar.

Fargo

Billy Bob Thornton i tv-serien Fargo Foto: HBO

Det här är ett väldigt bra tips, eftersom det finns hela tre säsonger och en film av Fargo – sammanlagt mer än 30 timmar vargavinter. Råfrusna mord i trakterna kring Fargo, North Dakota. Späckat med svenskättlingar med namn som Lundegaard och Nygaard. Ägna isveckan åt att träna in den lustiga North Dakota-dialekten.

The Thing

Ett antal forskare som lever isolerat på en forskningsstation i Antarktis stöter på en hund som visar sig inte vara en hund, utan en varelse som levt dold i isen. Varelsen har förmågan att ta skepnaden av personen den äter, vilket leder till läbbiga förväxlingar. Filmen är regisserad av skräckmästaren John Carpenter.

Tintin i Tibet

Tintin i Tibet Foto: TT

En märklig dröm får den franske journalisten Tintin att resa till Tibet för att rädda sin vän Tchang som han är övertygad om har överlevt en flygkrasch i i Tibet. I de svårtillgängliga bergen visar det sig inte bara att pojken lever, utan att han blivit sambo med den förskräckliga yetin – snömannen som ingen tror finns på riktigt.

Alive

Verklighetsbaserad film om en flygolycka i Anderna 1972. Delar av ett rugbylag överlever en flygplanskrasch men tvingas äta de döda passagerarna för att överleva i snön. De flesta överlever, men måste leva med vetskapen att de ätit upp sina vänner. Bra film för att få igång prepper-peppen.

Day after Tomorrow

Day after Tomorrow Foto: TT

Rasande klimatkris när den Nordatlantiska strömmen slutar fungera och enorma vågor sveper in över land. Endast de som sökt skydd i tillräckligt höga skyskrapor överlever när klimatet spårar ur och iskylan täcker Nordamerika. Jake Gyllenhaal och hans nördiga kamrater kurar ihop sig i New York Public Library medan hungriga vargar smyger runt på gatorna. Räddade av kulturen!

Game of Thrones

Game Of Thrones Foto: Helen Sloan/HBO

Winter is coming, har vi förstått. Enligt de gamlas historier är White Walkers på döda hästar, isspindlar och vansinnig kyla normala inslag i vintern som varar i generationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer