Kelly Marie Tran och John Boyega i filmen Star Wars: The Last Jedi. Foto: David James/AP

Nättroll och botar ligger bakom hatet mot Star Wars-filmen ”The Last Jedi”

Publicerad

Premiären av Star Wars-filmen The Last Jedi i vintras resulterade i många hatkommentarer, framförallt mot skådespelaren Kelly Marie Tran. Nu har forskaren Morten Bay kommit fram till att botar, alltså automatiserade datorprogram, och nättroll låg bakom mer än hälften av kommentarerna.

Digitala medier-forskare Morten Bay vid universitetet i södra Kalifornien, har nyligen publicerat en studie om aktiviteten kring filmen på Twitter ”The last Jedi”.

The Guardian skriver att han genom att studera kommentarer kring filmen, från premiären i december förra året och sju månader framåt, kom fram till att nättroll, botar och personer med en politisk agenda var avsändarna bakom mer än hälften av alla inlägg.

”En stor del av användarna verkar vara ryska nättroll”, skriver han i studien.

Borttvingad från sociala medier

En av de mest drabbade var skådespelaren Kelly Marie Tran som spelar rollen som en mekanikern Rose Trico i The Last Jedi och är den första icke-vita kvinnan som har en ledande roll i Star Wars-filmerna. Hon fick ta emot ett stort antal sexistiska och rasistiska kommentarer vilket ledde till att hon tog bort alla bilder på sitt officiella Instagramkonto och övergav twitter.

Rian Johnson, filmens regissör skriver på sitt Twitter-konto att resultaten stämmer med hans erfarenhet av klimatet på internet.

”Det handlar inte om huruvida fans gillar eller ogillar filmen. Jag har haft mängder med bra samtal med stora fans som gillar eller ogillat saker. Det är det fankulturen handlar om. Men det här berör en stark våg av trakasserier på nätet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.