Tekniska museet har fått stänga och hänger nu på fallrepet. Likt Nordiska museet är man beroende av entréintäkter. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nattsvart på svenska museer

Uppdaterad
Publicerad

Det är låst, mörkt och man har stängt av värmen. Stora och välbesökta museer hotas på grund av coronaepidemin. Museerna vädjar nu om extra anslag från staten.

Coronakrisen slår hårt mot Centralmuseerna i Sverige, som är helt eller delvis finansierade av staten. Hårdast slår den mot dem som är beroende av sina entréintäkter.

Nyligen gick Skansen i Stockholm ut med ett nödrop, och näst på tur var grannen Vasamuseet. Nu vädjar också närliggande Nordiska museet och Tekniska museet om statlig hjälp.

Coronapandemin

-Vi är alla fyra beroende av våra entréintäkter, inte minst vi. Vårt statsanslag är 40 procent av vår budget, resten är egengenererade. Vi behöver ett extra anslag från staten – och vi behöver det nu, säger Peter Skogh, museidirektör vid Tekniska museet.

Vasa-, Nordiska- och Tekniska museet har tvingast stänga helt på grund av epidemin, vilket har orsakat ett hål i deras ekonomi. Skansen har fortfarande öppet, men gapar tomt.

Vill ha besked nu

Centralmuseernas samarbetsråd har ett avtalat möte med kulturdepartementet, där man ska framlägga den svåra situationen, men mötet ska äga rum först den 17 april. Peter Skogh menar att besked måste komma tidigare.

-Vi behöver veta inom de närmaste dagarna. Museet är stängt, det är mörkt och vi har stängt av värme. Vi har ställt in alla aktiviteter för resten av året och personalen har gått ner i arbetstid, allt för att minska kostnaderna, säger han och fortsätter:

-Men april är en av våra viktigaste månader, det kommer att bli ett svart hål oavsett om vi får ett extra anslag eller inte.

Brukar inte ropa varg i onödan

Även Nordiska museet vill ha snabbare besked. Museet har ett statligt anslag på 60 procent, resten av pengarna kommer från museets verksamhet på Djurgården i Stockholm och i andra delar av Sverige.

-Vi hushåller med de pengar vi får från staten, vi har en bra årsredovisning och god likviditet. Men coronaviruset har slagit undan fötterna på oss. Vi brukar inte ropa varg i onödan, men nu vädjar vi till regeringen, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman för Stiftelsen Nordiska museet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet