Regeringen har beslutat att Naturhistoriska riksmuseets hyra skjuts på framtiden. Foto: Janerik Henriksson/TT

Naturhistoriska får anstånd med hyran

Publicerad

Regeringen ger Naturhistoriska anstånd med hyran. Museet får också löfte om att verksamheten inte ska ska påverkas negativt av de uteblivna intäkterna.

Förra veckan meddelade Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm att man stänger helt på grund av akuta renoveringsbehov som gör byggnaden osäker att vistas i. Problemen har varit kända länge, men blev plötsligt snabbt värre. Efter ett ras från innertaket i en av salarna där museet förvarar sina samlingar stängdes först halva museet. Men när Fastighetsverket vid en ny inspektion bedömde att även taket vid huvudentrén var osäkert togs beslutat att stänga helt.

Stängningen försämrar den redan ansträngda ekonomin ytterligare har överintendenten Lisa Månsson framhållit för TT.

Regeringen har nu beslutat att museet får anstånd med hyran under den period då verksamheten ligger nere på grund av reparationerna. Samtidigt höjs museets anslagskredit.

”Vi kommer säkerställa att Naturhistoriska riksmuseets verksamhet inte påverkas negativt av intäktsbortfallet som följer av det reparationsbehov som nu uppkommit”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) i ett pressmeddelande.

Regeringen ska ta upp frågan igen i ”en kommande ekonomisk proposition”. Exakt hur stort inkomstfallet blir för Naturhistoriska går inte att säga i dag, tillägger Wykman.

Fakta: Naturhistoriska riksmuseet

I år får Naturhistoriska 203 miljoner kronor i statligt anslag varav nästan en tredjedel används till hyra till Statens fastighetsverk. De omfattande renoveringarna gör i sin tur att hyran för fastigheten höjs.

Naturhistoriska har tidigare begärt 27 miljoner kronor extra i statliga anslag inför nästa år för att klara en hyreshöjning, renoveringskostnader och andra utgifter. När museet nu håller stängt försvinner biljettintäkter.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.