Margot Robbie, Rebecca Rittenhouse och Rachel Redleaf i Once upon a time ... in Hollywood. Foto: TT

Navelskådning – det säkra sättet att ta hem en Oscar

Uppdaterad
Publicerad

På fredag är det dags för ännu en premiär om filmfabriken i väst. Och det luktar redan prisregn. Finns det någonting Hollywood älskar så är det nämligen... Hollywood.

Det brukar sägas att filmer med verklig förlaga av starka livsöden genererar pris på Oscarsgalan. Även karaktärer med någon typ av funktionsvariation är traditionellt sett bettraktade som jurytjusare. Men på senare tid verkar ett annat grepp vara vattentätt för den som siktar på en Oscar: göra film om filmbranschen.

Quentin Tarantinos stora comeback Once upon a time... in Hollywood utspelar sig i den amerikanska filmindustrins guldålder – 1969 i Los Angeles. Leonardo DiCaprio spelar en avdankad westernskådis och Brad Pitt gör rollen som hans stuntman. Margot Robbie spelar Sharon Tate – skådespelaren och fotomodellen, gift med regissören Roman Polanski, som mördades brutalt i parets hem av anhängare till Charles Manson. Vid mordet var hon höggravid. Dådet har skrivits in i såväl den amerikanska brottshistorien som i berättelsen om Hollywood.

Tarantinos film premiärvisades i Cannes och har fått goda recensioner. Mest troligt är även ett prisregn att vänta när galasäsongen drar igång. Jurygrupperna älskar nämligen berättelser som ligger så nära deras egen verklighet att identifikationen och dess fördelar är uppenbar.

Tre filmer där navelskådning har lönat sig:

Emma Stone och Ryan Gosling i La la land. Foto: TT

La la land (2016)

Regissören Damien Chazelles film om romansen mellan en jazzpianist (Ryan Gosling) och en aspirerande skådespelare (Emma Stone) fick hela sex Oscarsstatyetter. Bland annat för Bästa regi och Bästa kvinnliga huvudroll. Filmen fick också sju Golden globes och åtta Critic’s choice awards.

Michael Keaton i Birdman Foto: Fox Searchlight

Birdman (2014)

Om en utbränd skådespelare, känd för att ha spelat den ikoniska superhjälten Birdman i flera storfilmer för många år sedan. Nu hankar han sig fram på Broadway i den en tagning långa, rosade filmen av Alejandro González Iñárritu. Oscars för Bästa film, Bästa regi, Bästa originalmanus och Bästa foto. På Golden globe-galan belönades även huvudrollsinnehavaren Michel Keaton.

Bérénice Bejo och Jean Dujardin i The Artist. Foto: The Weinstein company

The artist (2011)

Komedi av franska Michel Hazanavicius som utspelar sig i Hollywood 1927. Om en stumfilmsstjärna och en ung dansare. Vann fem Oscars. I båda prestigekategorierna Bästa film och Bästa regi. Jean Dujardin fick även pris för Bästa manliga skådespelare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.