Nawals hemlighet

Uppdaterad
Publicerad

Originaltitel: Incendies

Betyg: 4 av 5

Regi: Denis Villeneuve

I rollerna Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette, Rémy Girard

Kanadensiska regissören Denis Villeneuve har länge varit ett säkert kort på allsköns festivaler världen runt men i år har han också fått sitt stora publika genombrott med ”Nawals hemlighet”, som också var Kanadas oscarbidrag.

Historien tar sin början i Montreal när tvillingarna Jeanne och Simon Marwan får en stor överraskning i sin nyligen avlidna mors testamente. Hon efterlämnar två brev – till en far de trodde var död och en bror de inte visste fanns. Jeanne reser iväg till Mellanöstern för att nysta i mysteriet och samtidigt får vi i en parallell historisk berättartråd följa modern Nawal Marvans dramatiska uppväxt och livsöde i ett krigshärjat land.

Filmen bygger på en uppmärksammad pjäs av Wajdi Mouawad men förutom en berättelse av grekisk tragedi-proportioner är det här en vidsträckt och visuellt kraftfull tillställning. Det är också en mycket engagerande och välspelad skildring av några livsöden i krig, som görs än starkare av dramatiska vändningar och att man aldrig vet var och när man befinner sig – filmen utspelar sig i ett fiktivt, icke namngivet land men skildrar en välbekant kamp mellan falanger som nationalister och separatister, kristna och muslimer.

”Nawals hemlighet” håller hög klass ända fram till en vändning i slutet som känns alldeles för påklistrad och otrolig för undertecknad. Men det är ändå imponerande utfört och även om man inte köper slutet så är det här en stark bioupplevelse; gör man dessutom det är det nog en av årets bästa filmer.

Jerker Peterson

Se filmens trailer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.