• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT/SVT

”Jag trodde aldrig jag skulle få se en högerextremistisk demonstration i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets Bokmässa har debatten kring den nazistiska organisationen NMR:s demonstration den 30 september och begreppet yttrandefrihet rasat. Kulturnyheterna har frågat fyra av de internationella författare som befinner sig på någon av de tre bokmässorna i Göteborg vad de anser om dessa glödheta ämnen.

Efter att den högerextrema tidningen Nya Tider fick delta under Bokmässan år 2016 har striderna kring evenemanget varit många – och tonläget i debatten blev än mer uppskruvat efter att det stod klart att Nordiska motståndsrörelsen under fått tillstånd att demonstrera längs Göteborgs gator under årets mässa.

Kulturnyheterna har frågat fyra internationella författare på plats vid någon av de tre pågående mässorna om vad de tycker om lördagens demonstration – och vad de anser vara det största hotet mot yttrandefriheten i sina egna hemländer.

Den turkiska författaren och människorättsaktivisten Asli Erdogan, som frigavs från fängelset i december förra året efter att ha suttit fängslad i 132 dagar, anklagad för att ha ägnat sig åt terroristpropaganda via den prokurdiska och numera nedstängda tidningen Özgur Gundem, säger till Kulturnyheterna att hon är förvånad över lärdagens nazistdemonstration.

–  Jag trodde aldrig att jag skulle få se en högerextremistisk demonstration i Sverige. Det är skrämmande, men den europeiska demokratin är tillräckligt stark för att klara av det här.

Den italienske författaren Roberto Saviano, som efter genombrottet med reportageboken Gomorra lever under dödshot från den napolitanska maffian camorran, varnar för det främlingsfientliga klimat som sedan en tid råder i Europa.

– Var försiktiga, främlingsfientliga vindar har sedan flera år tillbaka blåst i Europa. För våra morfäder som slogs för demokratin och socialdemokratin var drömmen att skapa ett Italien, Grekland eller Mexiko som var som Sverige.

Den finske författaren Johannes Ekholm deltar under den alternativa mässan Scener och samtal – som startades som en reaktion på bojkotterna mot Bokmässan och hålls i Göteborgs Litteraturhus och i Världskulturmuseet.

– I Finland har Nordiska motståndsrörelsen varit inblandad i en misshandelsfall med dödlig utgång. De tillåts marschera och får hela tiden mer fotfäste. Det är inte okej att ha nazister på våra gator.

Den brasilianske författaren João Paulo Cuenca säger till Kulturnyheterna att debatten om yttrandefrihet är nyttig – men att han helst av allt skulle vilja slå ned de demonstrerande nazisterna.

– Jag skulle vilja slå dem på käften, men väljer vi att göra det blir vi som de. Kanske är den bästa lösningen att bara ignorera dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.