Filharmonikerna i Wien har, efter många års tystnad, information om hur orkesterns medlemmar agerade under andra världskriget. Foto: Scanpix

Nazistiskt förflutet klarläggs i Wien

Uppdaterad
Publicerad
De berömda Wienerfilharmonikerna medger att många av deras musiker var medlemmar i nazistpartiet. Detta efter många års tystnad.

Den berömda orkestern, som kritiserats för att ha mörkat sin historia, publicerade på söndagskvällen detaljer på sin hemsida om sitt uppträdande under nazitiden och om judiska medlemmar som drevs bort och skickades till dödsläger.

Nästan hälften av orkesterns 123 medlemmar var medlemmar i nazistpartiet, två av dem till och med i Hitlers elitgarde SS.

Medlemmar mördades

Sammanlagt sju orkestermedlemmar, samtliga judar, mördades i dödslägren eller i samband med fängslande och deportation. Ytterligare nio musiker drevs i exil. De sammanlagt elva orkestermedlemmar som hade judiska hustrur eller som stämplats som ”halvjudar” fick visserligen behålla jobbet men under ständigt hot om att det ”särskilda beslut” som möjliggjorde detta kunde återkallas.

Orkesterns föga smickrande krigshistoria har varit känd av forskare länge. Att orkestern nu presenterar grundlig forskning i saken på hemsidan anses ha att göra med att man ofta anklagats för att mörklägga nazisttiden, framför allt genom att inte ge forskartillträde till orkesterns arkiv.

Hedrade nazistledare

Även uppgifter om att man ”rehabiliterat” nazistiska orkestermedlemmar som slängdes ut ur orkestern åren efter kriget och att man så sent som 1966 överlämnade en speciell hedersring till nazistpampen Baldur von Schirach har bidragit till orkesterns dåliga rykte.

Det anses också vara en historisk ironi att orkesterns numera världsberömda nyårskonserter från början var ett propagandajippo iscensatt av ingen mindre än nazisternas propagandachef Joseph Goebbels.

I morgon uppmärksammas att det är 75 år sedan ”Anschluss”, då Tyskland marscherade in och annekterade Österrike.

Om Wienerfilharmonikerna

Visa
  • Wienerfilharmonikerna, på tyska Die Wiener Philharmoniker, är en av världens absolut främsta orkestrar som räknar sin tillblivelse till 1842.
  • Filharmonikerna är organiserad som en orkesterförening.
  • Musikerna rekryteras av medlemmarna från en minst lika fin institution, Wiener Staatsoper. Först 1997 blev det tillåtet för kvinnor att vara orkestermedlemmar.
  • Även rent instrumenttekniskt är filharmonikerna traditionalister. Exempelvis är syntetmaterial bannlysta i slagverkssektionen: Alla trumskinn är tillverkade av getskinn. Stråkmusikerna tillämpar en speciell form av stråkteknik kallad ”Wiener Streicherklang\ldblquote.
  • Många av Europas största har varit dirigenter hos Wienerfilharmonikerna. Fram till 1933 fanns chefdirigenter, därefter har man bara haft gästdirigenter. Svensken Herbert Blomstedt är en av dem.


Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer