Den nederländska författaren Marieke Lucas Rijneveld. Foto: Jeroen Jumelet/TT

Nederländsk författare får Bookerpris

Uppdaterad
Publicerad

Den nederländska författaren Marieke Lucas Rijneveld tilldelas det internationella Bookerpriset. Rijneveld är med sina 28 år en av de yngsta att tilldelas priset någonsin, för romanen The discomfort of evening.

Romanen handlar om en kristen bondfamilj på den nederländska landsbygden, där sonen förolyckas under en skridskotur. Huvudpersonen, den tioåriga Jas, har önskat livet ur sin bror och är övertygad om att hon bär skulden.

Romanen har blivit en bästsäljare i hemlandet. Den översattes till engelska av Michele Hutchison och utkommer i svensk översättning på bokförlaget Tranan 2021.

Övriga nominerade var bland andra Daniel Kehlmann med Tyll och den iranska författaren Shokoofeh Azar för The enlightment of the greengage tree.

Vanligtvis presenteras pristagaren i maj, men i år blev utnämningen uppskjuten på grund av coronapandemin.

Prissumman på 50 000 pund, över 600 000 svenska kronor, i den internationella priskategorin delas mellan författare och översättare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.