Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fans från olika delar av världen har samlats i Folkets Park i Malmö inför den stora finalen. Här deras tankar om beslutet att diska Nederländerna från tävlingen. Foto: SVT

Nederländska Joost Klein diskas från Eurovisionsfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Nederländska artisten Joost Klein stoppas från Eurovision, det meddelar EBU – bara timmar innan finalen på Malmö arena.

Orsaken är den anmälan om olaga hot som utreds av svensk polis.

Klein ska i torsdags ha varit inblandad i någon form av konfrontation med en kvinnlig fotograf som arbetade för EBU:s tv-produktion i Malmö.

”Olämpligt beteende”

EBU hänvisar till nolltollerans mot olämpligt beteende i samband med Eurovision och vikten av en säker arbetsmiljö för både deltagare och personal.

Eurovision song contest 2024

Joost Kleins beteende strider mot tävlingsreglerna, enligt EBU.

– Jag hoppas att människor förväntar sig att EBU vidtar åtgärder om en kvinnlig anställd i produktionen kommer med den här typen av klagomål. Något som vi anser är olämpliga och där det nu pågår en rättsprocess kring, säger Noel Curran, generaldirektör EBU till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Noel Curran, generaldirektör EBU, kommentera beslutet att diska Nederländerna från tävlingen. Foto: SVT

Nederländsk tv rasar: ”Rörde inte fotografen”

Det nederländska tv-bolaget Avrotros rasar efter beskedet uteslutningen.

”Avrotros finner diskvalificeringen oproportionerlig och är chockad över beslutet. Vi beklagar detta djupt och återkommer till det senare”.

Nederländske Eurovision-kommentatorn Cornald Maas, som också var med i kommittén som valde ut Kleins bidrag, påstår på X att det som artisten misstänks för bara är en småsak.

”Det är ett helvete för Joost Klein och hans team”, skriver han.

Enligt Avrotros ska Joost Klein ha filmats när han precis lämnat scenen och var på väg till green room i samband med torsdagens semifinal. De menar att Klein vid upprepade tillfällen bett om att inte bli filmad men att det inte respekterades.

”Detta har lett till en hotfull rörelse från Joost mot kameran. Joost rörde inte fotografen”, skriver Avrotros.

EBU: Inte kopplat till annan artist

Under en presskonferensen efter torsdagens semifinal markerade Joost Klein mot isrealiska artisten Eden Golan. Men EBU betonar under lördagen att deras beslut ”inte involverade någon annan artist eller delegationsmedlem”.

Det nederländska bidragets startposition, nummer fem, kommer inte att ersättas av något annat bidrag, meddelar EBU på lördagseftermiddagen.

Nederländska tittare får fortfarande rösta i den stora finalen och den nederländska juryns resultat är fortfarande giltigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet