Böcker. Foto: NTB Scanpix/TT

Nedläggningshot mot Biblioteksbladet läggs på is

Publicerad

Biblioteksbladet har hotats av nedläggning, men under Svensk biblioteksförenings årsmöte på torsdagen drogs förslaget om nedläggning tillbaka. Istället antogs ett motförslag från styrelsen: Tidningens kostnader ska ses över innan några beslut tas.

Bibliotekscheferna i Malmö, Göteborg och Stockholm har velat lägga ned tidningen Biblioteksbladet då de ansåg att den var för dyr. Motionen om förslaget på nedläggning togs upp på torsdagen under svenska biblioteksföreningens årsmöte i Helsingborg. Styrelsen lade fram ett motförslag om att det ska göras en översyn av kostnaderna istället.

– Det känns superbra att tidningen inte läggs ner, säger Annika Persson, chefredaktör för Biblioteksbladet.

Ekonomin för Biblioteksbladet kommer nu att ses över, och även medlemsnyttan med tidningen.

– Det är viktigt att ha en tidning med ett journalistiskt uppdrag. Men hur det löses rent praktiskt, det vill man titta på i förhållande till medlemmarnas behov. Det är samma fråga som alla tidningar brottas med, säger Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Kan det komma ett nedläggningsbeslut längre fram?

– Varje årsmöte kan ta nya beslut, så det är möjligt. Men det har varit ganska stor uppslutning kring att man vill ha en tidning, säger Karin Linder.

 Biblioteksbladets chefredaktör Annika Persson tycker att det viktigaste är att tidningen får vara kvar.

– Det är svårt att veta vad resultatet blir av det här. Styrelsen kommer ta tag i uppgiften att se över ekonomin, det kan sluta med besparingar eller att man minskar budgeten. Men det viktigaste är att vi har en fri tidning, säger Annika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer