Regissör Emma Sullivan, klippare Joe Beshenkovsky, och producenterna Mette Heide och Roslyn Walker på Sundance filmfestival den 24 januari 2020. Foto: Matt Sayles/Invision for Netflix/AP Images) INVPV

Netflix ändrar sig: Visar inte kritiserad Kim Wall-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Australiska regissören Emma Sullivan har följt Peter Madsen före och efter mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Men flera personer säger sig vara med i dokumentären mot sin vilja och nu har strömningstjänsten Netflix dragit sig ur projektet.

Det var i augusti 2017 som den danske uppfinnaren Peter Madsen mördade den svenska journalisten Kim Wall, efter att ha bjudit in henne till sin ubåt för en intervju. Han dömdes senare till livstids fängelse, och Emma Sullivans dokumentär om Madsen som först bara var tänkt att handla om hans raketbygge, har sedermera fått namnet Into the deep.

Premiär på Sundance

Dokumentären följer Peter Madsen och hans praktikanter både före och efter mordet. Filmen fick sin världspremiär på den amerikanska filmfestivalen Sundance i januari 2020 och var tänkt att visas på Netflix senare i år. Men efter att flera personer som figurerar i dokumentären bett om att få bli bortklippta eller anonymiseras har projektet lagts på is.

En av dessa önskar enligt både The Guardian och danska filmmagasinet Ekko att få förbli anonym. Den andra är en kvinna vid namn Anja Olsen, som hävdar att hon flera gånger bett regissören Emma Sullivan om att inte behöva vara med, något hon berättat för bland annat danska Ekko. Fotografen Cam Matheson som arbetat med filmen säger att han tycker att Anja Olsen borde få bestämma själv om hon vill vara med i dokumentären eller inte, och när hon inte får göra det står han inte längre bakom filmen.

”Deltagit frivilligt”

Kommunikationsbyrån Isobar sköter Netflix kommunikation med medier i Sverige. Isobar uppger i ett mejl till Kulturnyheterna att Netflix inte längre har några planer på att släppa Into the deep på tjänsten. Anoek Eckhardt, kommunikationsansvarig för Netflix i norra Europa, vill dock inte kommentera uppgifterna eller svara på om beslutet har med kritiken mot filmen att göra.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med Emma Sullivan och filmens producent Mette Heide, som hänvisar till Netflix. Men tidigare har Sullivan sagt till danska filmmagasinet Ekko att ”alla medverkande frivilligt deltagit i dokumentären och gett intervjuer under flera år”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.