Orson Welles 1981. Foto: TT/AP

Netflix gör klart Orson Welles sista film

Uppdaterad
Publicerad

Den legendariska filmskaparen jobbade med ”The other side of the wind” sina sista 15 år i livet. Nu ska Netflix göra klart den.

Skådespelaren och regissören Orson Welles, mest känd förstås för mästerverket ”Citizen Kane” (1941), började arbetet med ”The other side of the wind” 1970.

När han dog 1985 var filmen fortfarande inte klar och på grund av rättighetstvister har inga efterkommande bolag lyckats färdigställa den heller, trots flera försök.

En film om en film

Ironiskt nog handlar filmen om en regissör som försöker färdigställa en film, men som får problem med Hollywoods producenter. Flera stora skådespelarnamn finns i rollistan. Bland annat John Huston, Lilli Palmer, Peter Bogdanovich och Dennis Hopper.

Netflix gör klart Orson Welles sista film. Foto: TT

Netflix innehållschef är eld och lågor över att de förvärvat rättigheterna till filmen.

– Precis som för många andra som växte upp och avgudade Orson Welles och hans verk är det här en dröm som går i uppfyllelse, säger Ted Sarandos till Variety.

Han säger att han känner stolthet över att cineaster och filmentusiaster världen över än en gång får uppleva magin från en helt ny Orson Welles-film.

Bolaget har ännu inte satt något premiärdatum för filmen, men det verkar verkligen som att det blir av den här gången.

”Jag kan knappt tro det”

Netflix har konsulterat filmproducenten Frank Marshall som var produktionsledare när filmen spelades in på 70-talet. Tillsammans med Peter Bogdanovich ska han hjälpa till att färdigställa filmen, nästan 50 år efter inspelningsstarten.

– Jag kan knappt tro det, säger han till Variety att efter så lång tid få gå in i klipprummet och göra klart Orson Welles sista film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.