Författaren Roald Dahl år 1982. I fjol hade hans ”Kalle och chokladfabriken” premiär som musikal på Broadway. Foto: Wikimedia commons & TT

Netflix planerar animerade Roald Dahl-serier

Publicerad

Netflix har köpt rättigheterna till flera av Roald Dahls böcker. Bland annat planerar strömningstjänsten att göra animerade serier av Kalle och chokladfabriken och Matilda, skriver Variety.

Strömningstjänsten har fått grönt ljus av den brittiska författarens efterlevande och Melissa Cobb, chef över Netflix barnutbud, säger till tidningen att historierna kommer utspela sig i samma universum, där vissa rollfigurer kan figurera i flera serier.

– Det kommer att finnas trådar som löper mellan dem. Vi vill animera serierna i samma stil som originalböckerna, säger Cobb.

Roald hade gillat det

Dahls änka, Felicity Dahl, är övertygad om att hennes man hade älskat samarbetet.

– Syftet är att så många barn som möjligt, runtom i världen, ska få uppleva den unika magi och det positiva budskapet som finns i berättelserna, säger hon.

Arbetet med den första animerade produktionen kommer att inledas under 2019, skriver AFP.

När Disney startar sin egen strömningstjänst kommer alla deras filmer att tas bort från Netflix, som nu ser sin chans att utöka sitt utbud för barn.

Roald Dahls liv filmatiseras

En biografisk film om Roald Dahl är också på gång, med ”Downton Abbey”-stjärnan Hugh Bonneville som författaren och svensk-brittiska Rebecca Ferguson i rollen som hans fru Patricia Neal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.