Netflix stäms för verklighetsbaserad serie

Uppdaterad
Publicerad

Netflixserien When they see us handlar om fem svarta och latinamerikanska tonåringar som felaktigt anklagades för en brutal våldtäkt i Central park i New York på 90-talet. Linda Fairstein, som då jobbade för åklagarkammaren, stämmer nu Netflix för hur hon porträtterats.

When they see us är baserad på det verkliga rättsfallet där fyra svarta killar och en kille med latinamerikanskt påbrå, samtliga minderåriga, dömdes och fängslades för en brutal våldtäkt i Central park i New York.

Linda Fairstein jobbade vid tillfället på sexbrottsenheten vid åklagarkammaren i New York och var följaktligen delaktig i att de fem tonåringarna dömdes, trots att bevisföringen var bristfällig.

I slutet av förra veckan lämnade Linda Fairstein in en stämningsansökan mot Netflix, regissören Ava DuVernay och manusförfattaren Attica Locke, rapporterar Variety.

Netflix försvarar serien

”I serien, som de tilltalade har marknadsfört som en sann historia porträtteras Fairstein, med sitt riktiga namn, som rasist, en oetisk skurk som är fast besluten att fängsla ickevita barn till varje pris”, står det i ansökan.

Fairsteins försvar menar att serien även tillskriver henne citat hon inte sagt och handlingar hon inte begått.

Netflix har sagt att de kommer att försvara serien och dess regissör och manusförfattare. I serien spelades Linda Fairstein av Felicity Huffman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.