Skådespelaren Millie Bobby Brown och författaren Arthur Conan Doyle. Foto: AP/TT

Netflix stäms – Sherlock Holmes inte tillräckligt känslokall

Uppdaterad
Publicerad

Den kommande filmen Enola Holmes handlar om Sherlock Holmes lillasyster och har planerad premiär i höst. Men Sherlocks karakteristiska känslokyla har helt slarvats bort, tycker Sherlock Holmes-författaren Arthur Conan Doyles dödsbo, som stämmer Netflix.

Enola Holmes-filmen bygger på romaner av Nancy Springer och titelrollen ska spelas av Millie Bobby Brown (Stranger things), skriver Sveriges Radios Kulturnytt.

Sherlock Holmes förekommer också i serien och det är den skildringen som fått Arthur Conan Doyles dödsbo att surna till. Släktingarna har skickat in en stämningsansökan mot Netflix, filmens producenter, Nancy Springer och hennes förlag Penguin Random House.

Fritt att använda 2023

I stämningsansökan står att Holmes är nästan lika känd för att vara känslokall och distanserad som för sin briljanta observationsförmåga, skriver CNN.

Upphovsrätten för de flesta Sherlock Holmes-böckerna har löpt ut, men alla tillhör inte allmängodset förrän 2023.

I en av Nancy Springers böcker försvinner Sherlock Holmes kompanjon Watson och Sherlock blir orolig.

”I ingen av de böckerna som utgör allmän egendom har Holmes uttryck sådana känslor”, står det i ansökan, enligt CNN.

Dödsboet, som består av åtta släktingar till Conan Doyle, skriver på sin hemsida att det är andra gången på 40 år man känt sig nödgad att utfärda en stämning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.