En stängd biograf i närheten av Time Square den 12 oktober 2020 i New York. Foto: TT

New Yorks biografer får öppna igen

Uppdaterad
Publicerad

Nästan ett år efter att de stängde kan New Yorks biografer öppna sina portar igen. Det för Hollywood så välkomna beskedet lämnade delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo på måndagen.

Från den 5 mars kan hugade Newyorkbor gå på bio, men salongerna får bara fyllas till en fjärdedels kapacitet eller maximalt 50 personer, och de måste bära munskydd.

Sedan tidigare har några få orter i delstaten kunnat öppna sina filmpalats, men inne i mångmiljonstaden har biograferna varit igenbommade.

Filmindustrin positiv

New York är USA:s näst största biomarknad, med 7,4 procent, och i den största – Los Angeles – är biograferna alltjämt stängda. Inför öppnandet i New York har enligt The Hollywood Reporter omkring 38 procent av landets salonger kunnat öppna, med olika restriktioner.

Och filmindustrin tackar för det efterlängtade beskedet, kedjan AMC meddelade direkt efter Cuomos presskonferens att de tänker öppna samtliga sina 13 biografer i storstaden.

Broadway fortsatt stängt

Cuomos besked kommer dagar efter att större arenor som Madison Square Garden har fått tillstånd att öppna för publik. Däremot håller Broadway fortsatt stängt. Även om teatrarna skulle få öppna med reducerad kapacitet skulle de flesta antagligen avstå, då de inte anses kunna drivas utan mer eller mindre fulla hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.