Nigerias första Oscarbidrag någonsin, Lionheart, diskvalificeras på grund av att dialogen är på engelska. Foto: Pressbild Netflix, Chris Pizzello/TT

Nigerias första Oscarsbidrag diskvalificeras

Uppdaterad
Publicerad

Nigerias första Oscarsbidrag Lionheart diskvalifieras av Oscarsakademien. Det eftersom filmens dialog i huvudsak är på engelska, som är det officiella språket i Nigeria. Den var utnämnd att tävla i kategorin bästa internationella långfilm, där språket som talas i huvudsak inte får vara engelska.

I måndags meddelade Oscarsakademien att filmen diskvalificeras i kategorin bästa internationella långfilm, rapporterar Kulturnytt.

Tidigare har kategorin hetat bästa utländska film, men tidigare i år bestämdes att den nu ska heta bästa internationella långfilm. Reglerna för bidragen är att de måste ha producerats utanför USA, vara över 40 minuter långa och att dialogen i huvudsak måste vara på ett annat språk än engelska, står det på Oscarsakademiens hemsida.

Nigeria var en brittisk koloni fram till 1960 och har därför engelska som officiellt språk.

Beslutet möter kritik

På Twitter kritiserar filmens regissör och huvudrollsinnehavare Genevieve Nnaji Oscarsakademiens val att utesluta filmen. Det gör även den amerikanska regissören Ava DuVernay.

Lionheart har hyllats i Nigeria. Den handlar om en ung kvinna som kämpar med att driva sin fars företag i ett mansdominerat samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.