Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke vill se en omprövning av domen mot Cissi Wallin. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nils Funcke: ”Tingsrättens argumentation är svag”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger till Kulturnyheterna att tingsrätten lika gärna kunde ha friat Cissi Wallin, och att han vill se en omprövning av domen i en högre instans.
– Det skulle mycket väl ha kunnat landa i att det var försvarligt att publicera uppgifterna, säger han.

Cissi Wallin fälldes idag för grovt förtal av Fredrik Virtanen efter att ha publicerat anklagelser om våldtäkt på Instagram. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger till Kulturnyheterna att han är tveksam till den fällande domen.

- Jag tycker inte att tingsrätten ger Fredrik Virtanen den roll i det offentliga samtalet som han faktiskt hade. Han var inte bara en reporter i största allmänhet utan en mycket tongivande krönikör på nordens största tidning, som argumenterade ingående och med emfas kring kvinnors rättigheter, säger han och fortsätter:

- När en offentlig person uttrycker sig på ett sätt men uppenbarligen beter sig på ett annat sätt i verkligheten, då tycker jag att det är försvarligt att påtala denna skillnad mellan agerandet och argumenterandet. 

Fredrik Virtanen har hela tiden nekat till alla anklagelser, och den polisanmälan som Cissi Wallin gjorde mot honom lades ner.

”Metoo blir en dagslända som försvinner”

Nils Funcke påpekar att varje förtalsmål är unikt och inte ska påverka yttrandefriheten, men också att detta kan uppfattas annorlunda av framför allt kvinnor.

- Om man tolkar den här domen som att samhället inte tar det här på allvar, då finns ju naturligtvis en risk att det lägger en våt filt över hela diskussionen och att metoo blir en dagslända som försvinner utan att sätta några spår i samhället.

Cissi Wallin uppgav efter att domen meddelats att hon tänker överklaga den till hovrätten, något som Nils Funcke ställer sig bakom.

- Jag tycker att det vore en välgärning om den här domen prövades i högre instans. Jag tycker att tingsrättens argumentation är svag på flera avgörande punkter, säger han.

- Det skulle lika gärna ha kunnat mynna ut i en friande dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer