Vad har den romeska kejsaren och stoikern Marcus Aurelius, Nils van der Poel och Greta Thunberg gemensamt? Hör idéhistorikern Sverker Sörlin i klippet ovan. Foto: TT Bild.

”Antika ideal och ett släktskap med Greta Thunberg”

Uppdaterad
Publicerad

Meningen med livet, ideal från antiken och ett släktskap med Greta Thunberg. Det hittar idéhistorikern Sverker Sörlin när han läser olympiske mästaren Nils van der Poels träningsdagbok.

Den olympiska mästarens Nils van der Poels träningsdagbok har de senaste dagarna laddats ned över 200 000 gånger. Alltså av långt fler än av de som har ambitioner att bli bra på skridskor.

En av dem som har läst är idéhistorikern och författaren Sverker Sörlin, som själv skrivit böcker om längdåkning och bland annat Marit Björgens träningsfilosofi.   

”Reflektion över meningen med livet”

– Jag tycker det är en fascinerande liten skrift han har gjort, ovanlig därför den inte bara är en träningsdagbok, utan också en reflektion över meningen med livet. Han skriver om vad som är viktigt i livet, säger Sverker Sörlin.

– Det centrala i den här skriften det är livet. Och det är livet man ska lyckas med och livet är ingen tävling, enligt Nils van der Poel. Utan livet det byggs upp av gamla kända saker som vänner och att hålla sin kropp och själ i balans, att ta ansvar för sitt eget liv. Det är egentligen antika stoiker-ideal, säger Sverker Sörlin. 

Släktskap med Greta Thunberg

En av anledningarna till skriften popularitet tror Sverker Sörlin är att Nils van der Poel är en person som behövs just nu, när många unga upplever sig som vilsna och ställer sig frågan hur man bör leva sitt liv. 

– Det finns ett släktskap mellan honom och Greta Thunberg i den meningen att båda tar sitt liv på stort allvar och pratar innerligt och djupt om ansvarsfullthet. Sedan har de olika idéer om hur det ska förverkligas. 

Hur läsvärd är den här skriften för någon som inte tänker åka 10 000 meter på rekordtid?

– Jag utgår från att de allra flesta inte tänker åka 10000 meter på skridskor överhuvudtaget. Men att de ändå vill de läsa det här. Det beror på att det inte handlar om skridskor, utan om hur man tar ansvar för sitt eget liv.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.