– Det känns så jäkla gött. Det är jätteroligt att de tycker att jag skriver något värdefullt och reagerar på det. Jag skriver ju inte ofta som det görs på Expressens kultursida, jag är ju inte liberal till exempel, säger Nina Björk till Dagens Nyheter.
Ur motiveringen: ”Nina Björks röst är – i likhet med Björn Nilssons – inte akademisk utan alldeles egen och uppfordrande, den får såväl sjömän som vanliga lyssnare att reagera.”
Lämnar ingen oberörd
Priset, som delas ut av Expressens kulturredaktion, har tidigare gått till Göran Greider, Eva Beckman, Kristina Lugn, Peter Englund och Åsa Linderborg bland andra.
– Nina Björk har populariserat feministiska teorier för en hel generation. Hennes kulturjournalistik lämnar ingen oberörd, och balanserar elegant mellan det akademiska och opinionsbildande, säger Expressens kulturchef Karin Olsson.
Radiokrönikor och ny bok
Nina Björk har skrivit tre böcker. Under det rosa täcket, Sireners sång och Fria själar. Hon skrev krönikor i Dagens Nyheter fram till 2010 då nya chefredaktören Gunilla Herlitz genomförde omfattande besparingar på tidningen. Men nu är hon åter tillgänglig för en stor publik som radiokrönikör.
Motiveringen fortsätter: ”Vi som saknade tidningsartiklar av Björk förra året välkomnade henne i höstas åter som stilsäker krönikör i P1:s Godmorgon världen!. Där har hennes söndagspredikningar vänt på perspektiven och retat våra sinnen i långt högre grad än den gudstjänst som senare mässat ur radion.”
Men hon håller också föredrag och skriver på en ny bok.
– Jag tror den handlar om vad köp- och säljtanken som ekonomisk tanke gör med vårt sätt att vara människor på, säger hon till Dagens Nyheter.
Kulturnyheterna