Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Man begår våld mot sig själv för att få en relation att funka”

Nina Hemmingsson gör romandebut: ”Jakten på kärlek leder oss fel”

Uppdaterad
Publicerad

Serietecknaren Nina Hemmingsson romandebuterar med en känslosam historia om en relation i upplösning och en konstnärs uppbrott.

– Livet är en rad med kriser, säger författaren i en intervju med SVT:s Babel.

Nina Hemmingsson romandebuterar efter 20 år som serietecknare. Trots att hon har över tio seriealbum bakom sig känner hon sig som en debutant.

– Jag känner att jag är ute på hal is för första gången på flera år, säger hon till SVT Babel.

Nina Hemmingssons nya bok ”Rum utan titel” var från början tänkt som ett seriealbum men utvecklades till något annat.

– På något sätt blev boken mer bildrik än när jag tecknar. Jag har hela tiden sett skeenden framför mig när jag skrivit.

Många hamnar där huvudpersonen hamnat

”Rum utan titel” är en roman om ensamhet.

– Jag förstod först inte det själv men ensamheten smyger sig in i allt jag gör. Jag längtar efter den men är också rädd för den, säger Nina Hemmingsson.

”Rum utan titel” handlar om att tvingas välja mellan konst och kärlek. Huvudpersonen Eva väljer mellan att vara ett par och att vara sig själv.

– Eva är en vanlig person, många hamnar där hon hamnat. Men till slut kommer själen ikapp henne.

Det är en berättelse om en relations uppgång och fall. Eva och hennes man träffas, gifter sig, flyttar ihop och skaffar barn. Deras relation är ett försök till kärlek men det blir aldrig något mer. Relationen är bara en vilja.

Livet är inte mindre värt för att man mår dåligt

Man begår våld mot sig själv för att få en relation att funka, enligt Hemmingsson.

– Det är skrämmande att man går så långt.

Vi har tänkt fel hela tiden, fortsätter hon. Det som gör oss lyckliga och hela är inte det vi tror. Jakten på att må bra och inte ha ångest leder oss fel. Att leva sant och rikt – att vara närvarande i krisen – är en del av livet.

– Livet är fantastiskt och det är inte mindre värt bara för att man mår dåligt. Livet är bara en rad med kriser och man ska vara glad att det är så.

I klippet hör du Nina Hemmingsson prata om varför kriserna och ångesten inte borde undvikas. Hela intervjun med i Babel  finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.