Nina Ramsby. Foto: Scanpix

Nina Ramsby får Billquist-stipendium

Publicerad

Årets Ulla Billquist-stipendium går till Nina Ramsby.

I dag belönades sångerskan och musikern Nina Ramsby med de 25 000 kronorna och äran som kommer med Ulla Billlquist-stipendiet. Hon blev utvald för sin lekfullhet, nyfikenhet och sina musikaliska upptäcktsresor. Juryn skriver bland annat såhär:

”Nina Ramsby leder en frihetsrörelse. En frihetsrörelse som vill bort från konventioner och som säger att du har rätt att vara den du är – här och nu. Nina Ramsbys frihetsrörelse vågar utmana traditioner och instängdhet (...) När Nina Ramsby står på scenen så känns allt så nära och äkta. Känslan av sårbarhet förvandlas till ett utropstecken när vi upptäcker att din frihet är min frihet.”

Ramsby har gett ut musik ganska tätt sedan 1995. Hennes senaste verk – jazzalbumet ”Varsågoda och tack” – kom i februari i år.

Varje år delas stipendiet ut av Folkets hus och parker, till en ”begåvad ungdom” som jobbar med teater, sång eller musik. Ulla Billquist var en känd svensk schlagersångerska, som verkade mellan 1929 och 1945.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.