Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Nisse Hallberg, Emelie Uggla och Jesper Salén pratar om den nya podden i Morgonstudion. Foto: TT/Anders Wiklund/Janerik Henriksson

Nisse Hallberg och Emelie Uggla i ny podd om hypokondri

Uppdaterad
Publicerad

I podden ”Är jag sjuk?” diskuterar det hypokondriska paret Nisse Hallberg och Emelie Uggla allt mellan stress och hemorrojder till halsbränna och PMS med läkaren Jesper Salén.

Enligt Jesper Salén föddes podd-idén efter att ha inspirerats av programmet ”Fråga doktorn”. Jesper, som sedan nio år arbetar som läkare, menar att många inte känner sin kropp och har svårt att tolka sina symtom.

– Man kan alltså tro att man är sjuk men egentligen så kan det finnas andra orsaker till ens ohälsa. Det kan vara att man behöver byta jobb eller partner till exempel.

 Enligt Jesper Salén är målet med podden att lugna människor, men det finns även en oro för att skapa mer oro.

– Andelen människor som oroar sig kring sjukdomar är troligen cirka 20 procent – dock är det inte lika många som oroas så mycket att de begränsas i sina liv och isolerar sig. Tanken med podden är att jag som läkare ska kunna förklara och ge relevant information kring sjukdomstillstånd.

Fungerande parliv som hypokondriker

För Nisse Hallberg och Emelie Uggla fungerar det bra att leva ihop trots deras ständiga sjukdomsoro. De finner också mening i att diskutera oron och olika sjukdomar i den nya podden.

– Både min tidigare föreställning ”Jag är sjuk” och podden hjälper mig att lugna oron. Det blir som en terapi – ingen fråga är heller för dum att ställa, säger Nisse Hallberg.

– Man kommer få höra två rädda människor som ställer knasiga frågor. Det är en blandning av det mesta, säger Emelie Uggla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.