Verk av konstnären Huge på No limit Borås. Foto: Fredrik Åkerberg

No limit Borås – en riktigt fet fullträff

Publicerad

En stark lokal förankring och fullständig frihet för de deltagande konstnärerna. Dennis Dahlqvist besöker gatukonstfestivalen No limit Borås och gillar vad han ser.

Årets upplaga av gatukonstfestivalen No Limit i Borås är producerad av rutinerade Artscape vilket verkligen märks. Det första gruppen gjorde var att flytta ut festivalen från centrum till Norrby – ett så kallat särskilt, utsatt område – som man ville lyfta och knyta ihop bättre med resten av stan. En riktigt stabil målsättning.

Men Artscape lägger även stor vikt vid den konstnärliga friheten. Ett tydligt exempel är Huge som blev petad från en liknande festival i Nacka förra hösten eftersom han jobbar med text. Men här på No limit är det ingen som försöker detaljstyra konstnärerna – så nu kan Huge göra precis vad han vill.

Artscape har uppmuntrat de boende i Norrby att komma med idéer vilket har inspirerat Korallpionen och Rickman att göra en hyllning till områdets mammor. Enligt den lokala föreningen Harakat är det nämligen mammorna som bär upp hela Norrby. En insikt som påminner om Alexandra Pascalidous bok Mammorna från 2018.

Lokal förankring är viktigt när det gäller den här typen av offentlig konst – men konstnärerna behöver också förhålla sig till kontexten – alltså sammanhanget. Amara Por Dios färgsprakande, organiska hyllning till sitt ofödda barn och moderskapet är ju en perfekt motpol till den ganska fyrkantiga och färglösa arkitekturen i området. Och till alla barnfamiljer som bor här i Norrby har Tim Timmey skapat en färgglad djurskulptur som går att klättra på.

No limit är på flera sätt ett skolexempel på vad som behövs för en bra gatukonstfestival. En relevant grundidé och stark lokal förankring; fullständig frihet för de deltagande konstnärerna – som i sin tur förstår att förhålla sig till sammanhanget på ett relevant sätt. Det är bara att gratulera Artscape och Borås till en riktigt fet fullträff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.