Abdulrazak Gurnah tilldelas Nobelpriset i litteratur Foto: TT/Celanders

Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah: ”Har fortfarande inte tagit in det”

Uppdaterad
Publicerad

Den tanzaniske romanförfattaren Abdulrazak Gurnah tilldelas 2021 års Nobelpris i litteratur. Han är en av de tongivande postkoloniala författarna från Afrika.

– Jag har fortfarande inte tagit in det, säger Abdulrazak Gurnah till SVT.

Abdulrazak Gurnah befann sig hemma i sitt hus i Canterbury i Kent när SVT fick tag i honom och han föreföll lugn trots uppståndelsen. Telefonen har ringt oavbrutet från medier i hela världen sedan det tillkännagavs att han är årets pristagare, och till Reuters säger han så här:

– Det är ett så stort och fantastiskt pris, en så omfattande lista med fantastiska författare. Jag försöker fortfarande ta in det hela, säger han till Reuters.

Han tilldelas priset med motiveringen ”för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”.

Litteraturkritker och professor

Abdulrazak Gurnah föddes 1948 på Zanzibar och är verksam i England dit han kom som flykting på 60-talet och det är på engelska han skriver. Han debuterade 1987 med romanen Memory of Departure. Genombrottet kom 1994 med romanen Paradiset som nominerades Bookerpriset och Whitbread Prize for fiction. Han har gett ut tio romaner, två av dem är översatta till svenska, Paradiset och Den sista gåvan som kom ut 2015 på svenska.

Paradiset utspelar sig i det muslimska Östafrika under nittonhundratalets början och handlar om den fattige tolvårige Yusuf som säljs som slavarbetare.

Förutom sitt författarskap är Abdulrazak Gurnah litteraturkritiker och professor i litteratur med inriktning på postkoloniala författarskap vid universitetet i Kent i Canterbury. Där har han också undervisat i engelska och litteraturvetenskap. Abdulrazak Gurnah har också redigerat antologier över afrikansk litteratur och skrivit artiklar om andra samtida postkoloniala författare.

”Gestaltar flyktingens rotlöshet”

Abdulrazak Gurnah är erkänd som en av de tongivande postkoloniala författarna från Afrika.

– I alla sina tio romaner har han genomlyst kolonialismens och exilens verkningar. Med början i debuten Memory of departure från 1987 utgör hans författarskap ett fortgående försök att från ständigt nya håll gestalta flyktingens rotlöshet, säger Nobelkommiténs ordförande Anders Olsson.

Litteraturkritikern Sara Abdollahi tycker att Svenska Akademiens beslut att tilldela Abdulrazak Gurnah priset är bra.

– Det behövs en författare som belyser just det koloniala som pågår i världen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.