Svetlana Aleksijevitj. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nobelpristagaren Aleksijevitj vill inte återvända till Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj har bestämt sig för att stanna i Berlin, där hon befinner sig sedan ett par veckor tillbaka, enligt en intervju i tyska Der Spiegel.

Anledningen är att hon inte vill återvända till sitt hemland under president Aleksandr Lukasjenkos styre.

Författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj befinner sig just nu i Berlin för medicinsk behandling. Enligt Kulturnyheternas uppgifter har det handlat om tandläkarvård.

I en intervju med Der Spiegel berättar hon om vad som händer i Belarus under president Aleksandr Lukasjenkos regim och säger hon att hon är ”djupt orolig för sitt lands framtid”.

”En katastrof”

För den tyska tidningens reporter visar hon bilder på fångar som torterats i Belarus fängelser. Här finns fotografier på krossade, vanställda händer och kroppar med öppna sår.

När Der Spiegel frågar hur länge hon planerar att stanna i Berlin svarar hon:

– Tills Aleksandr Lukasjenko är borta. Vad han gör nu är en katastrof. Sedan valfusket i augusti har 27 000 personer fängslats: forskare, professorer, vanliga människor, arbetare, studenter. Människor från livets alla vägar. Lukasjenko förstör landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.